12 Μαΐ 2012

Προδόθηκε από τον ίδιο του τον εαυτό


Το μπάσκετ είναι αξιοκρατικό άθλημα, αλλά οι εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα... Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από την ΤΣΣΚΑ, αλλά τι να το κάνει, από τη στιγμή που είδε το Βερολίνο, να... αναβιώνει από την ανάποδη!


Σ' έναν δραματικό ημιτελικό που κρίθηκε στο σουτ, όπως και στον τελικό του 2009, οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 66-64 και αύριο συμμετέχουν στον μικρό τελικό για πρώτη φορά από το 2005! 


Μία λάθος επίθεση στα τελευταία 9'' και η αδυναμία να μπει η μπάλα στο καλάθι στο τελευταίο δίλεπτο έγιναν η αιτία να χάσει ο Παναθηναϊκός από μία ομάδα που έχει ποιότητα, περισσότερες επιλογές, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί στο... καναβάτσο, αν οι πρωταθλητές Ευρώπης ήταν πιο προσεκτικοί...

Στα 2:40 πριν από το φινάλε, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 64-60, δέχτηκε ένα καλάθι από τον Σβεντ με την μπάλα να αναπηδάει στη στεφάνη, να ξεπερνάει το ύψος του ταμπλό και να καταλήγει στο διχτάκι κι ενώ είχε δύο τουλάχιστον προσπάθειες για να διατηρήσει το +4 και να πάει στο τελευταίο λεπτό από τη θέση του οδηγού, ένα άστοχο λέι άπ του Γιασικεβίτσιους κι άλλο ένα του Μπατίστ έδωσαν την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να ισοφαρίσει και να περάσει μπροστά. Ο Σβεντ με μία βολή μείωσε σε 63-64, ο Τεόντοσιτς στα 38'' έκανε το 65-64 και ο Σβεντ εκ νέου με βολή το 64-64, 20'' πριν από το φινάλε.

Ο Γιασικεβίτσιους έφτασε στο αντίπαλο καλάθι, αλλά το λέι απ δεν βρήκε στόχο (σ.σ. διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ) και στα 9'' ο Τεόντοσιτς πήγε ξανά στη γραμμή με τον Παναθηναϊκό να... ουρλιάζει για «βήματα» του Σέρβου γκαρντ. Το ριπλέι δεν δικαιώνει στη συγκεκριμένη φάση την ελληνική ομάδα, καθώς ο πλέι μέικερ της ΤΣΣΚΑ πασάρει την κατάλληλη ώρα, ενώ είχαν προηγηθεί και δύο φάουλ που δεν δόθηκαν, άσχετα αν αυτό λειτουργούσε υπέρ της ΤΣΣΚΑ που ήθελε να βλέπει το ρολόι να «τρέχει».

Το σύστημα
Στην τελευταία επίθεση, μετά τις χαμένες βολές του Τεόντοσιτς, και παρότι προηγήθηκε τάιμ άουτ, ο Διαμαντίδης καθυστέρησε, εγκλωβίστηκε στο νταμπλ - τιμ των Ρώσων, απελπισμένος προσπάθησε να πασάρει στον Καϊμακόγλου, αλλά η μπάλα χτύπησε σε ρωσικά πόδια, κύλησε στο παρκέ και ο χρόνος πέρασε χωρίς τον Παναθηναϊκό να εκδηλώνει επίθεση.

Ισως αυτή να είναι η μοναδική επίθεση του Παναθηναϊκού που δεν «βγήκε» το σύστημα, καθώς σ' όλη την υπόλοιπη διάρκεια οι «πράσινοι» έδωσαν ρεσιτάλ, σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ που είναι ομάδα των παικτών κι όχι του προπονητή...

Ο Παναθηναϊκός δικαιούται να φωνάζει για τα σφυρίγματα των Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μάρτιν (Ισπανία) και Ράντοβιτς (Κροατία) και κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι διαιτητές τις δύο ομάδες. Σ' ένα παιχνίδι που το... ξύλο έπεφτε και στις δύο ρακέτες, η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να μη χρεωθεί τέταρτο ομαδικό φάουλ τόσο στη δεύτερη περίοδο όσο και στην τελευταία! Οι διαιτητές σφύριξαν με διαφορετικά κριτήρια και μάλιστα σ' ένα παιχνίδι όπου οι Ρώσοι κυνηγούσαν στο σκορ από το ξεκίνημα και μάλιστα βρέθηκαν από νωρίς στο -12!

Για τον Παναθηναϊκό το χειροκρότημα των 4.000 φίλων του που βρέθηκαν στις εξέδρες ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθεια, αλλά και για τις χαρές που έχει δώσει η ομάδα στον κόσμο... Απαντες ανταπέδωσαν, την ώρα που ο Ομπράντοβιτς κατευθυνόταν στο διαιτητικό τρίο για να εκφράσει (για μία ακόμη φορά) τα δικαιολογημένα παράπονά του για την αντιμετώπιση που είχαν οι δύο ομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου δεν είπε κουβέντα, όμως έξαλλος ήταν ο Θ. Γιαννακόπουλος: «Να πείτε συγχαρητήρια στον κ. Ρήγα. Αυτός ο Μάρτιν μας είχε «σφάξει» και με τη Μακάμπι. Καλύτερα να χάναμε με 15-20 πόντους... Οι μέρες είναι δύσκολες για την πατρίδα. Εύχομαι τώρα πριν αρχίσει ο 2ος ημιτελικός, καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό».

ΤΣΣΚΑ: Τεόντοσιτς 7, Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 6, Κιριλένκο 15 (2), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 9 (1), Καούν 2, Κριάπα 3, Γκόρντον 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 9, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 12 (2).


ΠΗΓΗ: ethnos.gr