3 Φεβ 2012

Το Δημόσιο συλλαμβάνει τον... εαυτό του


Τον ύπνο τους έχουν χάσει πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος έγινε σαφές ότι το Δημόσιο μπορεί να κυνηγήσει πια ακόμη και τη σκιά του, αν του χρωστάει....

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ Αλέξανδρος Ζαχαρής βρέθηκε χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων φορτωμένος με δύο κακουργήματα να απολογείται για χρέη του Οργανισμού προς το Δημόσιο, το οποίο έχει τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά της Εφορίας στην οποία είναι βεβαιωμένα τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία υπερβαίνουν τα 85 εκατ. ευρώ. Πηγές του ΣΔΟΕ που ρωτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ» έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξαιρούνται των συλλήψεων επικεφαλής δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.
Επομένως, είτε με μηνυτήρια αναφορά της Εφορίας όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη είτε με εισαγγελική παραγγελία, την οποία μπορούν να κληθούν να υλοποιήσουν τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η Οικονομική Αστυνομία, μπορούν ακόμη και επικεφαλής ΔΕΚΟ να συλλαμβάνονται.
Το οξύμωρο της κατάστασης επιχείρησε να περιγράψει χθες στο υπόμνημά του ο επικεφαλής του ΟΔΙΕ. «Κατά τρόπο τουλάχιστον παράλογο και οξύμωρο υποστηρίζεται ότι μια εταιρεία που ελέγχεται, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο επωφελείται με το να ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων. Μα και η ΟΔΙΕ ΑΕ ανήκει στο σύνολό της στο Δημόσιο και αποτελεί περιουσία του», αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κατηγορούμενος θέλοντας να δείξει σε ανακριτή και εισαγγελέα το παράδοξο της σύλληψης και της δίωξής του.
Ο Αλ. Ζαχαρής χρειάστηκε να απολογηθεί για περισσότερο από δύο ώρες στον 7ο τακτικό ανακριτή και να εξηγήσει το αυτονόητο: ότι δηλαδή τα χρέη για τα οποία κατηγορείται δεν δημιουργήθηκαν επί των ημερών του, αλλά προϋπήρχαν προτού εκείνος αναλάβει το «τιμόνι» του ΟΔΙΕ τον Απρίλιο του 2010, και κυρίως πως από όλα όσα του καταλογίζονται ο ίδιος δεν έχει αποκομίσει ούτε 1 ευρώ.
Τελικά, ο ανακριτής και η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου συνεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας αποφάσισαν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Επιπλέον, έθεσαν τον όρο εντός των επόμενων 30 ημερών να έχει προχωρήσει στη ρύθμιση των επίμαχων οφειλών, κάτι που αναμένεται να γίνει με τη διαδικασία κεφαλαιοποίησης των χρεών, ώστε να μη χρειαστεί να επιβαρυνθεί με ζεστό χρήμα ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Αλ. Ζαχαρής βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για:
- Μη απόδοση παρακρατηθέντος φόρου και κερδών από τον Ιππόδρομο, που ανέρχονται σε 277.200 ευρώ.
- Μη απόδοση ποσοστού επί των εισπράξεων του αμοιβαίου στοιχήματος ύψους 741.280 ευρώ.
- Χρέη προς το Δημόσιο ύψους 84.620.848 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος, στο υπόμνημα που συνέταξαν οι δικηγόροι του Γ. Μανιάτης και Γ. Καραβοκύρης, υποστηρίζει ότι «πρόκειται για οφειλές της εταιρείας και όχι για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη θητεία μου. Το ποσό αυτό προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσά που έχει καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής για την αποπληρωμή των δανείων τα οποία αναγκάστηκε να συνάψει ο ΟΔΙΕ όχι βάσει ιδίας βουλήσεως, αλλά στο πλαίσιο και βάσει του σχεδιασμού των ολυμπιακών έργων του 2004 για την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο και τη μεταφορά του από το Δέλτα Φαλήρου».
Θέλοντας μάλιστα να δείξει πόσο αντιφατική είναι η δίωξή του συμπληρώνει: «Είναι πρωτοφανές να υφίσταμαι τη βάσανο της ποινικής διαδικασίας ως νόμιμος εκπρόσωπος της ως άνω δημόσιας επιχείρησης για μη καταβολή φόρων προς το Δημόσιο, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με κάποιον ιδιώτη που προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή φόρων προς όφελος της ιδιωτικής περιουσίας της εταιρείας του ή ακόμη και της ατομικής του περιουσίας».


ΤΑ ΝΕΑ