3 Φεβ 2012

Στο 9,3% του ΑΕΠ έκλεισε το έλλειμμα του 2011


Στο επίπεδο του 9,3% - 9,4% του ΑΕΠ, πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, «μέτρησε» το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 η τρόικα σε συνεργασία με τη Στατιστική Αρχή...


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην υπεραπόδοση εσόδων από το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβλήθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα από το τέλος υπερέβησαν κάθε προσδοκία και σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι, ότι η τρόικα επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον τακτικό προυπολογισμό ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους (τους καλοκαιρινούς μήνες) και μικρό πλεόνασμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ το τέτατρο τρίμηνο του 2011.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις στελέχη της τρόικας σχολίασαν, στις επαφές που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, «χάσατε άδικα μια χρονιά, το έλλειμα θα μπορούσε να είχε μειωθεί κι άλλο αν τα καταφέρνατε με τη φορδιαφυγή».

Την εξαίρεση από το «κούρεμα» των ομολόγων στα οποία έχουν τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά, συνταξιούχοι κά) μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ για κάθε άτομο, αποδέχθηκε η τρόικα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το περίφημο PSI, φθάνουν στο τέλος τους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξασφάλισε, να μην θιγούν οι ιδιώτες, οι οποίοι στην ουσία έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους ακόμη και το εφ΄ άπαξ της συνταξιοδότησης τους σε κρατικά ομόλογα, μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό αποτελεί και το όριο εγγύησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες για κάθε φυσικό πρόσωπο και για κάθε λογαριασμό ξεχωριστά.
Εφ΄ όσον κάποιος ιδιώτης έχει τοποθετήσει μεγαλύτερο ποσό σε κρατικά ομόλογα (πχ.200.000 ευρώ) τότε θα είναι εγγυημένο το ποσό μέχρι 100.000 ευρώ κατά 100% στη λήξη του ενώ για το επιπλέον ποσό θα υποστεί "κούρεμα".Το πώς και πόσο θα καθοριστεί νομοθετικά.

Κατά τους επίσημους υπολογισμούς το ποσό που έχει τοποθετηθεί σε κρατικά χαρτιά από φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται από 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση θα αποτυπώνεται στην τελική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα αφορά τίτλους ονομαστικής αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ αλλά και στη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη συνέχεια στη Βουλή και στην οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με νέα και οι εξαρέσεις από τη ρύθμιση.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αναδιάρθρωση του χρέους και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης φθάνουν στο τέλος τους και ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς τα κόμματα ενημερώθηκαν, ήδη, ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός μπορούν να μείνουν σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι οι κατώτατοι μισθοί της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα επανακαθοριστούν στα 650 ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 100 ευρώ το μήνα και θα καταργηθεί κάθε διάταξη, που σήμερα καθιστά ισχυρότερες τις κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών.

ΠΗΓΗ: tovima.gr