3 Ιαν 2012

FTD: Η ελληνική κυβέρνηση ζητά μεγαλύτερο κούρεμα


«Μεγαλύτερο κούρεμα» απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», στο οποίο σημειώνεται, πως «οι πιστωτές της Ελλάδας απειλούνται με νέες απώλειες».
Σύμφωνα με το άρθρο του Andre Kühnlenz, η ελληνική κυβέρνηση...
πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, κατόχους ελληνικών ομολόγων αξίας 200 δις ευρώ, να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα από το 50%. 

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το άρθρο της γερμανικής «Financial Times», το κούρεμα που συζητείται είναι 75%, ενώ δεν αποκλείεται η συμφωνία να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση που το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε, όπως σημειώνεται, υπάρχει κίνδυνος, ήδη στο ξεκίνημα του νέου έτους, να ενταθεί η κρίση χρέους, καθώς η αβεβαιότητα θα αυξηθεί προκαλώντας εκ νέου νευρικότητα στους επενδυτές.

Στο άρθρο επισημαίνεται, πως το πρώτο τρίμηνο του 2012 χαρακτηρίζεται ως «αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και τη σύνθεσή της» και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα κακό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.

Επιπλέον σημειώνεται, πως μέχρι το τέλος Απριλίου όλα μαζί τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποπληρώσουν παλαιά χρέη ύψους 650 δις. ευρώ. «Μόνο η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία πρέπει να αναδιαρθρώσουν χρέος μεγαλύτερο των 400 δις. ευρώ», αναφέρει ο Andre Kühnlenz και προσθέτει, πως η Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από την εθελοντική παραίτηση των πιστωτών από μέρος των απαιτήσεών τους, καθώς από αυτήν «εξαρτάται και το πακέτο βοήθειας των 130 δις. ευρώ».

Υπενθυμίζεται, πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα, ότι το ελληνικό χρέος, ακόμα και με κούρεμα 50%, δεν θα είναι βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται και σε προνόμια των Ελλήνων βουλευτών αλλά και στις περικοπές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση. Η Handeslblatt χαρακτηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο «κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς».

Για «μοιραία χρονιά των Ελλήνων» κάνει λόγο και η εφημερίδα Kleine Zeitung, ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει, ότι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr