Δύο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας στην περιοχή Ναυπλίου και Αργους διατηρούν εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, στους οποίους μάλιστα φαίνεται να κατατίθενται ως «δωράκια»....
όχι απαραιτήτως μικρά, διάφορα ποσά σε καθημερινή βάση!
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην ίδια περιοχή εμφανίζεται επίσης με υψηλές καταθέσεις - διαθέτει τουλάχιστον 500.000 ευρώ - ποσά τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από ύποπτες, επίσης αλλεπάλληλες, καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Το ίδιο φαινόμενο έχει εντοπιστεί και στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο υπαλλήλων δασικών υπηρεσιών της περιοχής, οι οποίοι φαίνεται να διαθέτουν εξίσου δυσθεώρητα ποσά.
Στελέχη του ΣΔΟΕ, που ερευνούν τις τελευταίες εβδομάδες τις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι βέβαια ότι έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμα κέντρο διαφθοράς. Οι φάκελοι των στοιχείων που απασχολούν τόσο τους άνδρες του ΣΔΟΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και στα κεντρικά στην Αθήνα, προέκυψαν ύστερα από καταγγελίες πολιτών, οι οποίες οδήγησαν στο άνοιγμα λογαριασμών σειράς κρατικών λειτουργών.
Οι επιθεωρητές βρέθηκαν τελικά προ εκπλήξεων. Σε κρίσιμες υπηρεσίες της περιοχής Ναυπλίου και της υπόλοιπης Αργολίδας ουκ ολίγα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών εμφανίζονται να λειτουργούν ως «εισπράκτορες» διαφόρων ποσών, προφανώς για... εξωυπηρεσιακές εξυπηρετήσεις και τακτοποιήσεις. Και φυσικά κανένα από αυτά τα ποσά δεν δηλώθηκε ποτέ στην εφορία από τους κατόχους τους.
15.000 ευρώ το... κομμάτι
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώτου στελέχους της Πολεοδομίας το ΣΔΟΕ ανεκάλυψε ποσό, αδήλωτο φυσικά, που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο έχει κυρίως συγκεντρωθεί από τμηματικές καταθέσεις των 2.000 έως και 15.000 ευρώ σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Ανάλογη κίνηση εμφανίζουν και οι λογαριασμοί του έτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Πολεοδομίας, ο οποίος φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ επίσης μέσω τακτικών τμηματικών καταθέσεων.
Παρά ταύτα, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ «οι δηλώσεις στην εφορία των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι αντίστοιχες αυτών ενός δημοσίου υπαλλήλου». Μόνον που, όπως προσθέτει, «τα ποσά που έχουν είναι τεραστια και οι τμηματικές καταθέσεις ιδιαίτερα ύποπτες. Πολύ, δε, περισσότερο που ο ένας εξ αυτών εμφανίζεται μόλις γίνεται μία από αυτές τις καταθέσεις να αποσύρει αμέσως το ποσό και να το μεταφέρει σε άλλο λογαριασμό»...
Σύμφωνα με τον ίδιο επιθεωρητή «στην Αργολίδα υπάρχουν πολλές τουριστικές περιοχές και το διακύβευμα είναι τεράστιο. Για την ώρα έχουμε ζητήσει από τους συγκεκριμένους ανώτερους υπαλλήλους να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις για αυτές τις συναλλαγές εντός των επομένων ημερών. Παράλληλα έχουμε ήδη ζητήσει στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών τους και τα προηγούμενα χρόνια».
Λέσχες και νυχτερινά κέντρα
Εξίσου «περιέργες» συναλλαγές φαίνεται να έχει και ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί σε περιφερεακή υπηρεσία της Αστυνομίας στο νομό Αργολίδας.
«Οι καταθέσεις στον λογαριασμό του αποτελούν έναν γρίφο. Δεν φαίνεται, τυπικά, να υπηρετεί σε πόστα που δημιουργούν υπόνοιες διαφθοράς, όπως έλεγχο νυκτερινών κέντρων, λεσχών κλπ. Αν τα "έσοδά" του δεν προέρχονται από τέτοιες πηγές, θα πρέπει να συμβαίνει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό», παρατηρεί ανώτατος αξιωματικός.
Μεγάλα χρηματικά ποσά εμφανίζονται και στους τραπεζικούς
λογαριασμούς τουλάχιστον 40 γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υπηρετούν τόσο στην Αργολίδα, όσο και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι συνεχίζεται τον τελευταίο καιρό καθημερινά η προσέλευση στις οικονομικές υπηρεσίες της περιοχής των εκπροσώπων των 104 off shore εταιρειών, οι οποίες είχαν εντοπιστεί στον ιδιότυπο «φορολογικό παράδεισο» του Κρανιδίου. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες τους εισφορές ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν τα εξοντωτικά πρόστιμα, με τα οποία απειλούνται.
ΤΟ ΒΗΜΑ on line