15 Ιαν 2012

Βενιζέλος: Φίλε Γιώργο, σε συγχαίρω που αποχωρείς


Με μία …κομψή υπενθύμιση προς τον Γιώργο Παπανδρέου ότι έχει ήδη ανακοινώσει πρόθεση αποχώρησης (μιας και ο ίδιος δεν την επανέλαβε στην προηγηθείσα ομιλία του) ξεκίνησε την τοποθέτησή του προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...
ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Φίλε Γιώργο σε συγχαίρω για τις γενναίες αποφάσεις γιατί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Στην κοινή μας πορεία, παρά τη σύγκρουση του 2007, δεθήκαμε συναισθηματικά και αποδείξαμε πως εννοούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ».

Όση αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επανέλαβε, ρήμασι, την πρόθεσή αποχώρησής του, άλλη τόση προξένησε και το ότι ο κ. Βενιζέλος δεν κατέθεσε ανοιχτά τη δική του υποψηφιότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη χώρα ως ευρισκόμενη σε «τραγική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «οι τρεις επόμενοι μήνες είναι οι κρισιμότεροι της μεταπολεμικής πορείας της χώρας».

«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Όποιος κλείνει το μάτι στον ελληνικό λαό με το μύθο της επαναδιαπραγμάτευσης λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Κανείς δε θα κρύβεται πίσω από τον άλλο. Ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτεί το πολιτικό ήθος και το μέγεθος του προβλήματος».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για επανασύσταση της παράταξης, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει «από την 1η μέχρι την 29η Απριλίου – οριοθετώντας έτσι και αυτός την απώτατη ημερομηνία των εθνικών εκλογών: «Πρέπει από τώρα να ανοίξουμε ιδεολογικές συζητήσεις και να δώσουμε τις απαντήσεις».

Και συνέχισε: «Το διακύβευμα της χώρας είναι το διακύβευμα της παράταξης. Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά διακυβεύματα. Το εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ είναι η άλλη όψη του προβλήματος της χώρας. Χρειάζεται μία λύση άμεση. Είχα ζητήσει αυτό να γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα που το ξανασκέφτομαι έπρεπε να πω μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Γιατί την τελευταία εβδομάδα έγιναν κρισιμότατες διαπραγματεύσεις».

Η τραγωδία του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Βενιζέλος προσέδωσε χαρακτηριστικά «τραγωδία» στην πορεία του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία: «Αυτή είναι η τραγωδία του ΠΑΣΟΚ την διετία. Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις που μας φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με μεγάλα τμήματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ»

Κάνοντας τέλος έναν προσωπικό απολογισμό ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:


Τον Ιούνιο του 2011 μετά από έντονη πίεση που μού άσκησε ο Γ. Παπανδρέου ενέδωσα και αναδέχτηκα ευθύνες που δεν μού ανήκαν προσωπικά και μπορούσα να αποφύγω. Και πού ζήτησα να μοιραστώ με άλλους. Γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος, την φθορά, αλλά έπρεπε να απαντήσω σε ένα δίλημμα που σπανίως έρχεται σε ένα δημόσιο πρόσωπο. Τι κάνεις το κεφάλαιό σου; Το συσσωρεύεις ή το διαθέτεις για την πατρίδα; Να ευχαριστήσω τον Γιώργο γιατί μού έδωσε αυτήν την επώδυνη ευκαιρία. Και ονομαστικά τα μέλη της ΚΟ με τους οποίους κρατάμε ζωντανή την χώρα αυτή» 


ΤΟ ΕΘΝΟΣ