15 Ιαν 2012

Παπανδρέου: Εκλογή από τη βάση τον Μάρτιο


Εσωκομματικές εκλογές από τη βάση, τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές (τις οποίες τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Απριλίου) αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, ήταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου...
προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την διάρκειας 80 λεπτών ομιλία του με απολογισμό της διετούς θητείας του στο τιμόνι της χώρας. Εξαπέλυσε επίθεση στα κυβερνητικά πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και επανέλαβε τις καταγγελίες του για οργανωμένα συμφέροντα από το χώρο των ΜΜΕ.

"Βγάλτε για λίγο από το μυαλό σας τις διαδικασίες τα χρονοδιαγράμματα και τις φιλοδοξίες - θεμιτές κατά τ' άλλα- και ακούστε έναν άνθρωπο που σε 2 χρόνια τα είδε και τα έζησε όλα. Μια διετία τόσο πυκνή όσο μια δεκαετία" είπε ακετά φορτισμένος συναισθηματικά ο Γ. Παπανδρέου.

«Έμαθα τι θα πει βαθιά μοναξιά να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα που μέχρι πρότινος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και με μια βολεμένη ολιγαρχία του πλούτου» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω αλλά είμαι περήφανος που έδωσα μια τόσο κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα. (...) Πολλοί περιμένουν να μιλήσω για επόμενη μέρα. Δεν θα το κάνω έτσι. Γιατί επόμενη μέρα για ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αν δεν σωθεί η χώρα».


Εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο
«Με βάση τις θέσεις μου και τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, πιστεύω», είπε ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του «ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες της χώρας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας στις επόμενες εβδομάδες».

«Προχωρούμε στην εκλογή πριν από τις εθνικές εκλογές δηλαδή γύρω στο Μάρτιο, με εκτίμηση για τις εθνικές εκλογές τα τέλη Απριλίου (...) Δεν θα συνεναίσω σε άλλη πρόταση που δεν συνάδει με τις ανάγκες της χώρας και τις δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως είναι η εκλογή από τη βάση και τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.


«Κάποιοι θεωρούν την ευγένεια αδυναμία»

Σε μία από τις αρκετές «προσωπικές»αναφορές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες, έχω συγκρουστεί με συμφέροντα και στις συνεχείς συκοφαντίες απέναντι στην οικογένειά μου θα απαντήσω με μια φράση του Ανδρέα ΄Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε με"».

Το μόνο που με νοιάζει είναι η τύχη της χώρας

Επίσης υπεραμύνθηκε της πρότασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατηγορώντας όλη την αντιπολίτευση ότι φοβήθηκε την ετυμηγορία του λαού, όπως την φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Τόνισε ότι στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την κυβέρνηση Παπαδήμου, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της. Παράλληλα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους. «Το μόνο που με νοιάζει», είπε επίσης, «είναι η τύχη και το μέλλον της χώρας και για την επιτυχία του στόχου αυτού πρέπει να υπάρξει ενότητα στο ΠΑΣΟΚ».

    ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει

    Σύμφωνος με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εμφανίστηκε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
    Με δόσεις αυτοκριτικής, («εξαιτίας και δικών μας πολιτικών καταστράφηκαν η εργασία και η παραγωγή») ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε ως προτεραιότητα για την Ελλάδα την «παραγωγή και τη βιομηχανία» προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει και να αποδυναμωθεί γεωστρατηγικά.
    «Η κρίση του 2008 μας βρήκε απροετοίμαστους» εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοϊδης που στην πιο σκληρή αποστροφή του λόγου του είπε: Το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει επειδή δεν διεκδικεί τον ρόλο του, τη σύνδεση με την κοινωνία και τη σύνθεση των απόψεων».
    Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής προέδρου, είπε ότι αυτή πρέπει να γίνει από την βάση του Κινήματος προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να φοβηθεί να υποστεί «ακόμα και την ταπείνωση της αποδοκιμασίας και την έκφραση της οργής των πολιτών».

    ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γενναία η πρόταση Παπανδρέου
    Ως καταλυτική έκρινε την συμβολή του Γ. Παπανδρέου στη «δίχρονη μάχη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ», ο Χρήστος Παπουτσής προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου εγγυάται εφεξής την ενότητα της πορείας του ΠΑΣΟΚ.
    «Στόχος μας» είπε, «είναι να σωθεί η χώρα, αλλά και οι πολίτες», επισημαίνοντας ότι στην διαπραγμάτευση «υπάρχει και κόκκινη γραμμή και ιδεολογία».
    Αναφέροντας ότι το θέμα ηγεσίας του Κινήματος είναι βαθειά πολιτικό και ιδεολογικό, ο κ. Παπουτσής τάχθηκε υπέρ ενός «μεγάλου ΠΑΣΟΚ με αποσαφηνισμένες και επαναεπιβεβαιωμένες αρχές και αξίες του».
    Τάχθηκε κατά της «αλά κάρτ», όπως είπε, εφαρμογής του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου «γενναία, υπεύθυνη και σύμφωνη με το συμφέρον της χώρας». Επανέφερε πάντως τη δική του άποψη ότι θα ήταν ασφαλέστερο για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν οι εσωκομματικές του εκλογές μετά τις εθνικές εκλογές.

    ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να ανακτήσουμε το καλό ΠΑΣΟΚ

    Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μέσα από τις διαδικασίες που αρχίζουν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, νωρίτερα, δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος.
    Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τις εκλογές τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αρκεί να προχωρήσουμε με συνέπεια και θάρρος, όπως το κάναμε και τους προηγούμενους 26 μήνες.
    Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόσο σχετικά με τη διαδικασία όσο και με το χρονοδιάγραμμα και απέρριψε κάθε πρόταση που δεν θα προέβλεπε προσφυγή στην κομματική βάση.
    Ο κ. Λοβέρδος απένειμε τα εύσημα στον κ. Παπανδρέου για την περίοδο της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας ορισμένα βασικά σημεία και τόνισε ότι "όποιος θέλει να αφαιρέσει όλα αυτά κάνει μεγάλο λάθος". Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση άλλων στελεχών.
    Είπε ότι είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για το σήμερα και το αύριο και να προσποιούμαστε ότι δεν ξέρουμε τι έγινε χθες. Έχουμε πολλούς μελλοντολόγους στο κόμμα, τόνισε και η χώρα έχει πολλούς φλύαρους δημαγωγούς.
    «Πρέπει να επανακτήσουμε το καλό ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς αναθέρμανση της οικονομίας».

    ΡΕΠΠΑΣ: Λείπει το ΠΑΣΟΚ, όχι ο αρχηγός

    Η διετής κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει ούτε να εξωραΐζεται, ούτε να κατατάσσεται στις "μελανές σελίδες" της πολιτικής ζωής και της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ο Δ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε αναλάβει δράσεις, η χώρα θα είχε καταρρεύσει: «Είναι δική μας διετία. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε με σεμνή στάση».
    Ο κ. Ρέππας ζήτησε αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ με βάση το καταστατικό του επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι η δυσαρμονία που έχει αποκτήσει το Κίνημα με την βάση του: «Δεν λείπει ο αρχηγός, λείπει το ΠΑΣΟΚ" είπε χαρακτηριστικά.
    Αναφερόμενος στο νέο δανειακό πρόγραμμα που θα υπογράψει η χώρα, ο κ. Ρέππας είπε: «Ουδείς μπορεί στο βαθμό που στηρίζει και συμμετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση, να αποστεί από την ευθύνη»

    ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είμαστε περήφανοι στην ψυχούλα μας..

    Το στρατηγικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η με κάθε τρόπο ενότητα, αλλά η σφυρηλάτηση μιας συνολικής προοδευτικής συναντίληψης, τόνισε η Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική σε πτυχές της οικονομικής πολιτικής.
    "Δεν είμαστε υπερήφανοι στην ψυχούλα μας για το συνολικό έργο της κυβέρνησης" είπε, προσθέτοντας ότι "δεν έχουμε κοινή αφήγηση" για όσα έγιναν την προηγούμενη διετία.
    «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί κόψαμε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυξήσαμε την ανεργία, γιατί δεν λογοδοτούν οι τράπεζες. Δεν μπορούμε, είπε, να απαντήσουμε αν οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να αποδειχτούμε αναξιόπιστοι.
    Σχολιάζοντας το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα ανέφερε: "Δεν είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Δεξιά και αναβαθμίσαμε τον κ. Καρατζαφέρη". Με όλα αυτά, πρόσθεσε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ.

    ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Λάθος επιλογές προσώπων

    Υπέρ του μοντέλου διαρχίας τάχθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, φέρνοντας ως παραδείγματα την πρακτική που ακολουθούν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, όπου άλλος είναι ο πρόεδρος του κόμματος κι άλλος ο υποψήφιος πρωθυπουργός: «Ας δούμε τι κάνουν αυτά τα μεγάλα κόμματα που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μας. Κάτι ξέρουν, δεν το κάνουν για πλάκα. Εξασφαλίζουν την ενότητα».

    Αναφερόμενος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, εκτίμησε μεν δεν εξηγήθηκαν επαρκώς σημαντικές επιτυχίες αλλά παραδέχθηκε και λάθη. "Νοιώσαμε μεγάλη έκπληξη, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, ότι η χώρα ήταν ενώπιον χρεοκοπίας. Πήραμε μέτρα γρήγορα μεν αλλά δεν έφτασαν", είπε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι "ο μηδενισμός της διετίας αδικεί τους πάντες και θα είναι κουτό να μην αναφέρουμε ότι έγιναν ακόμη και λάθος επιλογές (...) Είπα στον Γ.Παπανδρέου εγκαίρως ότι έκανε λάθος επιλογής σε ορισμένα πρόσωπα".

    Ο κ. Πετσάλνικος μίλησε για «παραμορφωτές της κοινής γνώμης που χαρακτήρισαν εθνική μειοδοσία τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου» και άφησε αιχμές για τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟκ έναντι της πρότασης για δημοψήφισμα.

    "Για το δημοψήφισμα, όλοι στην συνεδρίαση της Κ.Ο χειροκροτήσατε τη πρότασή του. Είχα δει όμως "περίεργες" συμπεριφορές. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα εγκρίνατε την πρότασή του. Του υπενθύμισα ότι δεν θα μπορούσε να περάσει και πράγματι άρχισαν οι ανεξαρτητοποιήσεις.



το Εθνος