2 Ιαν 2012

Ενδείξεις για παραμονή του Γ. Παπανδρέου στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ


Ώρα ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. 
Εν αναμονή του Πολιτικού Συμβουλίου, πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να...
παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, αλλά και να στηρίξει το σενάριο της διαρχίας, που όμως βρίσκει αντίθετα τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη.  

Ως ενδεικτικό των προθέσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε το άρθρο του αδερφού του, Νίκου Παπανδρέου, στην iefimerida, όπου ουσιαστικά προαναγγέλλει την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, αφήνοντας παράλληλα, αιχμές εναντίον υπουργών, τους οποίους κατηγορεί για «ραγιαδισμό».

«Το ότι δεν "παραιτείται" από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με την δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μίντια; Έλεος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπανδρέου. 
«Αν οι περισσότεροι υπουργοί περίμεναν να κινηθούν ΜΟΝΟ με άνωθεν εντολές, δείχνει ένα είδος ραγιαδισμού που φαίνεται το θέλουμε... Η υπερδημοκρατία του ΓΑΠ τον έφαγε και όχι το αντίθετο» υπογραμμίζει. 
«Λειτουργούσε με κλίμα συναίνεσης πάντα.. Ο ΓΑΠ περίμενε να αναλάβουν και πρωτοβουλίες οι υπουργοί του.... το έκαναν όμως; Μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης υπουργών δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Τι έκαναν; Κρίνονται όλοι τους σήμερα» τονίζει.

Η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου εστάλη προς το iefimerida.gr παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αποτελεί απάντηση στο άρθρο του δημοσιογράφου Χρ. Ράπτη με τίτλο «ΓΑΠ: Το θλιβερό τέλος ενός προβληματικού «ηγέτη»».
Όπως γράφει ο Ν. Παπανδρέου, ο αδερφός του είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός που έφυγε οικειοθελώς, αφού παραιτήθηκε. Αναρωτιέται, μάλιστα, αν μετράν τα λόγια ή οι πράξεις. Υπενθυμίζει, ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει o Γ. Παπανδρέου προς τον Αντ. Σαμαρά τον Ιούνιο, αλλά ο αρχηγός της ΝΔ με τους χειρισμούς του χάλασε την πρόταση.

Μιλά, επιπλέον, για υποκρισία όσον αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που κάποιοι χρέωσαν ως «προδοτική» - όπως υποστηρίζει - στον αδελφό του. 
«Και φυσικά», σημειώνει, «το πακέτο το "προδοτικό" της 26ης Οκτωβρίου το πέρασαν τα μίντια ως "καλό για τη χώρα", μόλις έφυγε ο ΓΑΠ. Το ίδιο πακέτο των 180 δις συν haircut.... Τόση υποκρισία έχουμε ξαναδεί; Θα φύγει ο ΓΑΠ και θα πάρει τα μέτρα μαζί του ''έλεγαν... Αμ, δε».


Χρονοδιάγραμμα εξελίξεων – Επιμονή στη διαρχία


Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η συνεδρίαση της Τετάρτης υπολογίζεται ότι θα κλείσει τον κύκλο των εκτιμήσεων για τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως έχει δεσμευθεί θα παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα Νέα, ο Γιώργος Παπανδρέου, επιμένει σταθερά  στο σενάριο της διαρχίας, παρά την κατηγορηματική απόρριψή του από τους τρεις βασικούς διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αρνηθεί να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες, αλλά όχι με τη διαδικασία του επείγοντος όπως του ζητούν. Έτσι, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη σενάριο διαρχίας, επί του παρόντος, με κίνηση των διαδικασιών για τακτικό συνέδριο, και μετά εκλογή νέας ηγεσίας, με παραμονή όμως του ίδιου στην ηγεσία του κόμματος ως εγγυητή της ενότητας και ως εκείνου που διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr