Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδοπούλου και του κ. Xie Yanqi, Αναπληρωτή Διευθυντή της Δημόσιας Επιχείρησης Διαχείρισης...
Ύδατος της Περιφέρειας Yunnan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο κ. Xie Yanqi συνοδευόταν από επιτελείο συνεργατών του οι οποίοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη της ανωτέρω επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση υδάτινων πόρων στις περιοχές τους.
Ο κ. Χειβιδόπουλος παρουσίασε συνοπτικά τη δομή της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο. Τόνισε ότι ο νομός Αργολίδας αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας από τους αρχαίους χρόνους και για το λόγο αυτό ήταν ανέκαθεν σημαντική η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα παρουσίασε τις μεθόδους άρδευσης και ύδρευσης οι οποίες εξυπηρετούνται από τις πηγές του Κιβερίου και του Αναβάλου με τη χρήση φράγματος στην υποθαλάσσια πηγή και κατόπιν με τη μεταφορά μέσω ανοιχτών αγωγών και σωλήνων. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα ξεκινάει ένα μεγάλο έργο για τη διεύρυνση του δικτύου αυτής της πηγής με αποτέλεσμα να μειωθούν ή και να καταργηθούν οι γεωτρήσεις που εξαντλούν τον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλούν έτσι αλμύρωση του νερού. Παρουσίασε την εξέλιξη των μεθόδων άρδευσης με σταγονίδια και τεχνητή βροχή έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μικρότερη κατά το δυνατόν σπατάλη νερού.
Σχετικά με την ύδρευση αναφέρθηκε στις πηγές της Λέρνης και της Αμυμώνης, οι οποίες υδρεύουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, το Άργος και το Ναύπλιο καθώς και ότι βρισκόμαστε στην τελική μελέτη για τη λειτουργία εργοστασίου αφαλάτωσης του νερού του Ανάβαλου ώστε να είναι κατάλληλο και για ύδρευση. Η μέθοδος της αφαλάτωσης εφαρμόζεται ήδη στην Ερμιονίδα, την πιο μεγάλη τουριστική περιοχή του Νομού, όπου λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Το ευτυχές είναι ότι με το νέο έτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ύδατος που θα μετράει, θα περιγράφει και αναλόγως θα επιτρέπει τη χρήση συγκεκριμένων ποσοτήτων νερού. Επίσης προχωρούν έργα δημιουργίας φραγμάτων σε όλη την περιφέρεια, δεδομένου ότι τα ζητήματα των υδάτινων πόρων είναι αλληλένδετα από νομό σε νομό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Με τη σειρά του ο κ. Xie Yanqi αναφέρθηκε στην περιοχή του, την περιφέρεια Yunnan η οποία έχει τριπλάσια έκταση από την Ελλάδα και 40 εκατ. πληθυσμό. Οι βροχοπτώσεις εκεί είναι συχνές, περίπου τις μισές μέρες του χρόνου βρέχει, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση υδάτων λόγω του μεγέθους του πληθυσμού. Σε επίπεδο περιφέρειας, εργάζονται στην δημόσια επιχείρηση διαχείρισης υδάτων περί τα 100.000 άτομα. Κυρίως χρησιμοποιούν δεξαμενές όπου συλλέγουν το νερό, δεν έχουν όμως εκτεταμένο δίκτυο αγωγών, η ύπαρξη των οποίων στην περιοχή μας τον εντυπωσίασε. Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες παραγωγής σωλήνων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα η Π.Ε. Αργολίδας θα διατηρήσουν επαφή με την Περιφέρεια Yunnan για ανταλλαγή αποτελεσματικότερων μεθόδων και τεχνογνωσίας στη διαχείριση υδάτινων πόρων από τη στιγμή μάλιστα που η Περιφέρεια μας έχει τεχνικό σύμβουλο την ΕΥΔΑΠ για τη σχεδίαση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υδάτινων πόρων.