20 Δεκ 2011

Ακόμη και κίνδυνος τύφλωσης από τους φακούς επαφής!


Σοκ σε χιλιάδες Έλληνες που φορούν φακούς επαφής προκαλούν οι δηλώσεις ειδικών επιστημόνων που περιγράφουν τι μπορεί να υποστεί κανείς αν δε φροντίζει σωστά τους φακούς επαφής του. Με αφορμή ημερίδα που διοργανώθηκε...
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ΟΜΜΑ με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Οφθαλμολογικής Εταιρίας Διαθλαστικής Χειρουργικής και υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α.), ο καθηγητής και μέλος του Δ.Σ. της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας Αναστάσιος Κανελλόπουλος σημείωσε πως ένας στους 1000 που φορά φακούς επαφής επί μία δεκαετία θα πάθει μια σοβαρή μόλυνση που μπορεί να του κοστίσει και την όρασή του. Μάλιστα όπως εξήγησε από αυτούς που θα πάθουν μόλυνση στο 99% των περιπτώσεων θα χαθεί ο κερατοειδής.
Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι δεν πλένουν και δεν φροντίζουν σωστά τους φακούς τους αλλά και όσοι ζουν σε ζεστές περιοχές με θερμοκρασία κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου καθώς είναι πιο εύκολη η μετάδοση των μικροβίων. Επίσης κίνδυνο διατρέχουν οι μηχανόβιοι λόγω της επαφής με τον αέρα και τα επικίνδυνα μικρόβια.
Στο μεταξύ οι επιστήμονες καταγράφουν αύξηση των οφθαλμολογικών παθήσεων τα τελευταία χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού
Ορισμένες παθήσεις, όπως αυτές της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα, είναι «σιωπηλές». Οι ειδικοί επιστήμονες υπερτονίζουν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς αποτελούν το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι Έλληνες υστερούν σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Τόσο οι ηλικιωμένοι ασθενείς όσο και οι πάσχοντες από διαβήτη παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, Χειρουργό Οφθαλμίατρο κύριο Γιάννη Δατσέρη, με τη θεαματική εξέλιξη της νέας τεχνολογίας γίνεται πιο έγκυρα και έγκαιρα η διάγνωση που συμβάλει στην πρόληψη των οφθαλμολογικών παθήσεων. Η εξοικονόμηση εξαιρετικά δαπανηρών θεραπειών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι σημαντική.
Επίσης, η εφαρμογή του συστήματος της Ημερήσιας Νοσηλείας (Day Clinic) στις χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της οφθαλμολογίας, ρίχνει δραματικά το κόστος προς όφελος των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ημερήσιας νοσηλείας, το κόστος κάθε επέμβασης θα «πέσει» κατά 50%. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι για τις επεμβάσεις καταρράκτη δαπανώνται 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Με την εφαρμογή του Day Clinic το ετήσιο κόστος δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

IATROPEDIA.GR