Λεγόταν «Ιωσήφ Στάλιν», είχε κατασκευαστεί το 1939 στην Ολλανδία έπειτα από προσωπική παραγγελία του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης και ήταν το καμάρι του εμπορικού ναυτικού της σοβιετικής αυτοκρατορίας.
Ωστόσο, η κακή τύχη του...
σοβιετικού «Τιτανικού» έμεινε θαμμένη για πολλές δεκαετίες στα κρατικά αρχεία.
Οταν αποκαλύφθηκε, πριν από μερικές ημέρες, έφερε στο φως μια τραγωδία:
3.849 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Κόλπου της Φινλανδίας, όταν το «Ιωσήφ Στάλιν», το κρουαζιερόπλοιο με τις δύο γέφυρες, χτυπήθηκε από νάρκες του σοβιετικού ναυτικού.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1941 ο γερμανικός στρατός προέλαυνε σχεδόν χωρίς αντίσταση στα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης. Στα χέρια των ναζιστών έπεφταν το ένα μετά το άλλο τα λιμάνια της Βαλτικής. Ενα νησάκι στα ανοικτά της Εσθονίας, το Χάνκο, ήταν πλέον ανυπεράσπιστο. Για να αποδείξει τη φροντίδα του για τον λαό του, ο Στάλιν αποφασίζει να στείλει το καμάρι του, για να παραλάβει τον ντόπιο πληθυσμό και τη φρουρά του νησιού. Στο πλοίο επιβιβάζονται χιλιάδες κόσμος - σε κάθε καμπίνα στριμώχνονται δέκα και δεκαπέντε άτομα. Στα καταστρώματα δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό χιλιοστό ελεύθερο.
Το «Ιωσήφ Στάλιν» συνοδεύεται από δύο ατράκτους του σοβιετικού πολεμικού ναυτικού.
Αλλά, ενώ οι στρατιωτικοί έχουν τον χάρτη με τα σημεία, όπου έχουν τοποθετηθεί οι νάρκες, ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου ταξιδεύει στα τυφλά.
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η πρώτη έκρηξη ακούγεται τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο.
Χιλιάδες επιβάτες πνίγονται ή πεθαίνουν από το κρύο.
Το πλοίο θα παραμείνει μισοβυθισμένο, με 2.500 επιζώντες να περιμένουν επί δύο ημέρες τη σωτηρία.
Η εντολή του Στάλιν όμως είναι, να τορπιλιστεί το κρουαζιερόπλοιο, για να μην πέσει στα χέρια των ναζιστών. Οι Σοβιετικοί δεν θα προλάβουν. Και οι επιζώντες θα οδηγηθούν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ταλίν. Μετά την απελευθέρωσή τους από τον Κόκκινο Στρατό ο πλοίαρχος θα εκτελεστεί για «εσχάτη προδοσία».
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΗΓΗ: radar-gr