13 Δεκ 2011

Αυξήσεις φωτιά έως και 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν στο 15% για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, προσανατολίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 η κυβέρνηση. 
Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και η διοίκηση της εταιρείας. 
Ο πρόεδρος και διευθύνων...
σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός σε επιστολή του επισημαίνει, ότι «μεσοσταθμικές αυξήσεις μικρότερες του 15% για το 2012 θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε ζημιές».


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι νέες αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδος, αφού πρώτα βέβαια γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το ύψος της αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωνε τον περασμένο Νοέμβριο, πως οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης θα είναι κάτω από το 19%, που αρχικά ζητούσε η ΔΕΗ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε πρόσφατη επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επισημαίνει, ότι μεσοσταθμικές αυξήσεις μικρότερες του 15% για το 2012 θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε ζημιές.


Ωστόσο, ακόμη και εάν η μεσοσταθμική αύξηση κρατηθεί κάτω από το 15%, η επιβάρυνση που θα έχουν τα οικιακά τιμολόγια και ιδιαίτερα οι μικρές καταναλώσεις, θα είναι κατά πολύ υψηλότερες.


Εάν γίνει δεκτή η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων, κατά τρόπο που να αντανακλά τις κοστολογικές μεταβολές στη ΔΕΗ, τότε η πρώτη αύξηση θα γίνει στην αρχή του νέου έτους και η δεύτερη από 1ης Ιουλίου 2012.


Εκτιμάται πάντως, ότι η αύξηση του 2012 θα πέσει στο σύνολο των καταναλωτών, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα καύσιμα και ειδικά η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής της ΔEH, εξανεμίζοντας τις αναμενόμενες μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr