Οι αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην ευρωζώνη και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων εξελίξεων, που μπορεί να διαλύσουν το ευρώ, φαίνεται ότι θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στην αρχιτεκτονική μιας νέας Ευρώπης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου («Μπιλντ», «Βελτ») στη συνάντηση...
της περασμένης Πέμπτης, στο Στρασβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία αποφάσισαν να προωθήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο και θα οδηγήσει τις χώρες της ευρωζώνης σε μια «δημοσιονομική Ενωση».
Οπως σημειώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, αυτό το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και επίσημα, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Στόχος των τριών χωρών είναι η «δημοσιονομική Ενωση» να έχει στηθεί μέσα στον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2012.
Οι προτάσεις που θα καταθέσουν τα ανωτέρω κράτη θα προβλέπουν - μεταξύ άλλων - μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής, καθιέρωση του «φρένου χρέους» στα Συντάγματα των χωρών που θα συμμετέχουν, καθώς και επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών, πράγμα που σημαίνει, απώλεια εθνικής κυριαρχίας για όλους όσοι πάρουν μέρος στο εγχείρημα.
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή, για να προλάβουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις μέσα στην Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπολογίζουν και σε μεγάλη αντίσταση της Μεγάλης Βρετανίας, που θα βρεθεί παραγκωνισμένη.
Προκειμένου το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές του 2012, δεν θα ληφθούν υπόψη, ούτε οι ενστάσεις που μπορεί να υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει, ότι, από την αρχή της νέας χρονιάς, είναι πιθανόν να μιλάμε για μια νέα Ευρώπη τριών ταχυτήτων, που θα περιλαμβάνει:
τις χώρες της ευρωζώνης που θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα,
εκείνες της ίδιας κατηγορίας που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν (πράγμα που θεωρείται απίθανο, καθώς σε περίπτωση άρνησης θα γίνουν εύκολος στόχος των αγορών) και τέλος
εκείνες τις χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτουν το κοινό νόμισμα.
Βέβαια, τα σενάρια που δημοσιεύονται υποστηρίζουν, ότι θα υπάρχει πάντα ανοιχτή μια πόρτα για όσους θέλουν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, μόνο, όμως, αν δεχθούν τις επιταγές του νέου Συμφώνου.
Το αντάλλαγμα, για όσους συνταχθούν με τη «δημοσιονομική Ενωση» των Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι, θα είναι, ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει στις θέσεις της για την ΕΚΤ και θα ανάψει πράσινο φως, ώστε η τελευταία να μπορεί να αγοράζει μαζικά ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Παράλληλα, πιστεύεται, ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία έκδοσης ευρωομολόγων.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ», ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, έκανε θεαματική στροφή στις μέχρι τώρα θέσεις του για τα ευρωομόλογα, για τα οποία ήταν κάθετα αντίθετος και δήλωσε, ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσής τους, όμως, όπως σημειώνει, «στο τέλος μιας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Επίσης, το μέλος της Επιτροπής των πέντε «σοφών» και σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, κ. Μπόφινγκερ, με δηλώσεις του υποστηρίζει, ότι εάν δεν εκδοθούν άμεσα ευρωομόλογα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ευρωζώνη, την ευρωπαϊκή και ίσως και την παγκόσμια οικονομία.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: enet.gr