Εν μέσω της κρίσης χρέους που πλησιάζει απειλητικά τον πυρήνα της ευρωζώνης, ο κεντρικός πυρήνας των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης φέρεται να ετοιμάζει να εκδώσει "ομόλογα ελίτ", για να δημιουργήσει ένα "τείχος προστασίας" από την περιφέρεια...
Παράλληλα, έρχονται νέες προειδοποιήσεις από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αυτή τη φορά επισημαίνει, ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών και υπογραμμίζει, πως δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών.
Στη σκιά της νέας προειδοποίησης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με ευρωπαίους αξιωματούχους και αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, Βερολίνο και Παρίσι σχεδιάζουν το «νέο Σύμφωνο Σταθερότητας».
"Ομόλογα ελίτ" και διαψεύσεις
Τις πληροφορίες για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA» διέψευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Die Welt, που ανέφερε, ότι η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ευρωομόλογα μαζί με άλλες πέντε χώρες, που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης "ομολόγων ελίτ ή AAA"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Νωρίτερα, γερμανική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσεις στο Reuters, ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», προσθέτοντας, ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ανέφερε, ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ» ή «ομόλογα ΑΑΑ». Η εφημερίδα, επικαλείται υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι άλλες πέντε χώρες θα ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με την Die Welt, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.
Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% - ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης, ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.
Moody’s: Απειλείται το αξιόχρεο όλων των χωρών της ευρωζώνης
Η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος σημειώνει επιπλέον, ότι η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το ελληνικό PSI) χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.
Επιπρόσθετα, εκτιμά, ότι μία σειρά από χρεοκοπίες θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και να αποχωρήσουν από το ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο (πολλαπλών εξόδων από το ευρώ) - με άλλα λόγια η αποδόμηση του ευρώ - θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Η νέα έκθεση της Moody's σημειώνει, ότι, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων στις αρχές της ευρωζώνης να ενεργήσουν γρήγορα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αυξάνονται επίσης τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.
Ενώ η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της κατέχει τεράστια οικονομική δύναμη, θεσμικές αδυναμίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την επίλυση της κρίσης, επιβαρύνοντας τις αξιολογήσεις. Στο πλαίσιο της πολιτικής, επισημαίνεται, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει ένα σταυροδρόμι, που οδηγεί είτε σε στενότερη ολοκλήρωση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης, ότι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης θα ανακύψει μόνο μετά από μία σειρά από σοκ, που ενδέχεται να οδηγήσουν, στο να χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές περισσότερες χώρες για μια μεγαλύτερη περίοδο, καθιστώντας αναγκαία την προσφυγή τους σε ένα πρόγραμμα στήριξης.
Συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η συνάντηση Κορυφής ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ΚΕΠΠΑ , ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το παρών αναμένεται να δώσει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.
«Ένωση Σταθερότητας»
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη αναμένονται οι βασικές παράμετροι του «νέου Συμφώνου Σταθερότητας» που σχεδιάζουν από κοινού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες, να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να δώσει και όνομα στον πυρήνα των 8 έως 10 χωρών, με τον οποίο το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει στο σχέδιο για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες - μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό».
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι, είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται.
Ο Σόιμπλε υποστήριξε, ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε, ότι αυτό όμως σημαίνει, ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει τη στήριξη και της Ιταλίας, καθώς επίσης της Ολλανδίας και τη Φινλανδίας, ενώ οι συνομιλίες και με άλλες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr