11 Νοε 2011

Ν.Δ.: Μετράει τα κέρδη, κλείνει τις πληγές


Τις πληγές που άνοιξαν στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα η συζήτηση περί συναίνεσης και η τολμηρή στροφή που ο ίδιος έκανε, θα επιχειρήσει να κλείσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Αντ. Σαμαράς....


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είναι απολύτως ενήμερος για τις κινήσεις που υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα από ομάδες βουλευτών που έπαιρναν δημόσια θέση είτε υπέρ είτε κατά της απόφασής του να στηρίξει μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θα επιδιώξει να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια, σημειώνοντας ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αργήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή αλλά και να παρουσιάσει τα δικά του κέρδη.


Ωστόσο, παρά την προσπάθεια, που καταβάλλεται ήδη για την εκτόνωση της έντασης, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ο διχασμός σε ό,τι αφορά την απόφαση Σαμαρά παραμένει.


Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι μετριοπαθείς βουλευτές που στήριξαν δυναμικά την υποψηφιότητα Παπαδήμου και οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν με καταψήφιση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, εάν ο κ. Σαμαράς επέμενε στη στήριξη της αρχικής πρότασης Παπανδρέου για τον κ. Φ. Πετσάλνικο.


Πρόκειται για τους κ. Σπηλιωτόπουλο, Αντώναρο, Δένδια, Χατζηδάκη, Χατζηγάκη κ.ά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι εκπρόσωποι της λεγόμενης "λαϊκής Δεξιάς," που θεωρούν καθοριστικό λάθος για την πορεία της ΝΔ τη συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση. Πρόκειται για τους κ. Μαρκόπουλο, Καμμένο, Μανώλη κ.ά.

Χθες, μάλιστα ο κ. Μανώλης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των μετριοπαθών βουλευτών του κόμματός του, λέγοντας (ΕΡΑ): "Οι γνωστοί πέντε-έξι που θέλουν συγκυβέρνηση, να πάρουν τις υπουργικές καρέκλες, εδώ και καιρό μάζευαν υπογραφές πριν ο πρόεδρος του κόμματος κάνει τη δήλωση που έκανε για να στηρίξει μια συγκυβέρνηση, είναι γνωστά αυτά".

Την ίδια ώρα, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι "υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία κάποια στελέχη, τα οποία δεν θα ήθελαν αυτή την πρωτοβουλία". "Δεν θέλουν να καρποφορήσει και αυτό φαίνεται. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων", πρόσθεσε.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Παιχνίδι διαρροών με τους "όρους"

Μέχρι το "παρά ένα" της οριστικοποίησης της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για τον κ. Λ. Παπαδήμο, τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΝΔ, συνέχισαν να "παίζουν" ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο έθετε σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και λίγη ώρα πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χθες στις δέκα το πρωί, οι διαρροές ένθεν - κακείθεν συνεχίζονταν, με αφορμή τους φημολογούμενους όρους Παπαδήμου, κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Το "παιχνίδι" ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης, όταν από το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου υπήρχε η διαρροή ότι ο κ. Παπαδήμος έθετε τέσσερις όρους, τους οποίους και είχε κάνει δεκτούς ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Ηταν προφανές εκείνη τη στιγμή ότι στόχος της διαρροής αυτής ήταν ο κ. Σαμαράς, καθώς οι "όροι" αφορούσαν τον χρόνο ζωής της νέας κυβέρνησης, την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και ότι δεν τίθεται θέμα veto του κ. Παπαδήμου για το οικονομικό επιτελείο (βλ. Ευ. Βενιζέλος).

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη αποδεχθεί αυτές τις θέσεις και εκείνη την ώρα καλούνταν ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσει. Το ίδιο βράδυ και αφού είχε υπάρξει η συνομιλία μεταξύ των κ. Παπαδήμου και Σαμαρά, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι "δεν πρόκειται να απαντήσουν σε διαρροές".

Νωρίς χθες το πρωί όμως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν το θέμα των "όρων Παπαδήμου" και καλούσαν τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί. Εκείνη τη φορά, η απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση και "καθαρή": "Κανένας όρος δεν ετέθη από τον κ. Παπαδήμο". Βουλευτές της ΝΔ μάλιστα σχολίαζαν ότι η κίνηση αυτή στελεχών του ΠΑΣΟΚ είχε ως στόχο να προκληθεί πρόβλημα στην πορεία για την τελική συμφωνία και αυτό να "χρεωθεί" στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Σαμαρά.

Το τελευταίο "παιχνίδι διαρροών" έλαβε τέλος με την έναρξη της κρίσιμης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο. Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε έθεσε όρους...