11 Νοε 2011

ΠΑΣΟΚ: Οι γρίφοι της επόμενης μέρας


Αναταράξεις, διαβουλεύσεις, "κραυγές και ψίθυροι" και στο... βάθος ραγδαίες εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται στο αμοντάριστο παζλ του κυβερνώντος κόμματος μετά την κορυφαία "αλλαγή φρουράς" στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη...
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και απλά μέλη του κόμματος
θυμίζουν τη γνωστή, χιλιοειπωμένη αλλά χαρακτηριστική φράση για το "καζάνι που βράζει". Τα τελευταία εικοσιτετράωρα λειτούργησαν ως σοκ στην "πράσινη" παράταξη, όπου τα στελέχη αναζητούσαν... ματαίως "αρχή, μέση και τέλος" στις πρωτόγνωρες διαδικασίες.

Περίπου 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να διαμηνύσουν σε μια χειρόγραφη επιστολή και σε... ελεύθερη μετάφραση "μέχρι εδώ και μη παρέκει", ζητώντας από την ηγεσία να σταματήσει (μέχρι χθες το πρωί) το αλαλούμ για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού - ταυτόχρονα η πιθανότητα επιλογής του Φ. Πετσάλνικου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωκομματικό στρατόπεδο. Οι κ. Ντόλιος, Κεγκέρογλου και άλλοι ήταν από τους... εν δυνάμει υπογράφοντες - και αυτό γιατί το κείμενο "χάθηκε" τελικά με απόφαση των βουλευτών, αφού χθες το πρωί φάνηκε φως στο τούνελ. Το ίδιο βράδυ (της Τετάρτης) τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά, ενώ στα γραφεία κορυφαίων υπουργών πηγαινοέρχονταν ανάστατα στελέχη και βουλευτές.

Στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, ο αριθμός των βουλευτών που "καταγράφηκε" κατά την είσοδο ήταν διψήφιος και ξεπέρασε τους 40. Μέσα σε αυτούς και αρκετοί "παπανδρεϊκοί", οι οποίοι ήθελαν να "παραδώσουν" το μήνυμα στήριξης για τη δική του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις και επικοινώνησε με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγες ώρες μετά έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με εισήγηση και για τον υπουργό Οικονομικών.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που γνώριζε για την παραμονή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ για κάποιες ώρες οι περισσότεροι στην κυβέρνηση τον θεωρούσαν πρωθυπουργό - διότι ο κ. Παπανδρέου τον πρότεινε για το Μαξίμου πριν καταλήξει (μαζί με τον κ. Σαμαρά) στη λύση Πετσάλνικου.

Σε ανοιχτή γραμμή
Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι οι κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος ήταν σε ανοιχτή γραμμή όλο το τελευταίο διάστημα - και σίγουρα από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε το "καυτό χαρτοφυλάκιο" του υπουργείου Οικονομικών. Θα θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας στο κόμμα; Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης των πρωτοβουλιών σε κυβερνητικό επίπεδο για να σωθεί η "παρτίδα για τη χώρα", αλλά στελέχη και βουλευτές που τον υποστηρίζουν μιλούν πια ανοιχτά για την "ανάγκη να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας". O Δ. Λιντζέρης ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων στο κόμμα.

"Πρέπει πρώτα να πέσει ο κουρνιαχτός, να υπάρξει ψυχραιμία και να συζητήσουμε", προτείνει πάντως έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενο προς όλες τις πλευρές.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εγγυητής της προσπάθειας ο Γιώργος


Στενοί συνεργάτες πάντως του Γ. Παπανδρέου δεν άφησαν χθες αναπάντητα σχόλια περί των όρων -αν τέθηκαν και πώς- στις διαπραγματεύσεις για τον νέο πρωθυπουργό. "Ο,τι έχουμε πει ισχύει στο ακέραιο", υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη την επιλογή Παπαδήμου και την επιβεβαίωση της "προσπάθειας του απερχόμενου πρωθυπουργού για ευρεία συνεργασία των κομμάτων".

Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι ίδιοι προσθέτουν ότι συζητήθηκαν όλα τα ουσιαστικά θέματα, που "αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο της νέας υπό τον Λ. Παπαδήμο κυβέρνησης". Ο Γ. Παπανδρέου και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -καταλήγουν συνεργάτες του- αποτελούν τον εγγυητή της προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση, την αξιοποίηση της 26ης Οκτωβρίου και τη συνέχιση των πολιτικών για την εξυγίανση του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος. Και Συνέδριο άμεσα; Το έχει ήδη ζητήσει ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να λάβει άμεσα αποφάσεις για το σύνολο της ηγεσίας και της πολιτικής κατεύθυνσης...


ΤΟ ΕΘΝΟΣ