2 Νοε 2011

Ερχεται «Καλλικράτης» και στα πανεπιστήμια


Επιχείρηση «Καλλικράτη» και στα πανεπιστήμια θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας, μετά τις συγχωνεύσεις που έγιναν πέρυσι στα σχολεία. Χθες η Αννα Διαμαντοπούλου απέστειλε επιστολές προς όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας...
τα οποία καλεί να καταθέσουν προτάσεις για ριζική αναδιάρθρωση της δομής των σπουδών στο καθένα από αυτά, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο την αλλαγή του τοπίου από το ερχόμενο έτος με ανακατανομή του διδακτικού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού - φυσικά και των φοιτητών.
Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας ζητάει από τα Ιδρύματα να εξετάσουν δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών, «στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών». Στην πράξη αυτό εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα οδηγήσει σε ενοποιήσεις τμημάτων με συναφή επιστημονικό αντικείμενο και σε λουκέτα άλλων που μένουν στα αζήτητα. Ακολούθως, όπως είχε προαναγγελθεί, μελετάται και η χωροταξική αναδιάρθρωση συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων ΑΕΙ και ΤΕΙ όμορων περιοχών. Πάντως, με δεδομένη την αρνητική διάθεση των περισσότερων πρυτάνεων στην εφαρμογή των πρώτων διατάξεων του νόμου, η πιθανότητα να εκφραστεί και νέο «αντάρτικο» για τις συγχωνεύσεις είναι υψηλή.
Η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ωστόσο ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο προϋποθέτει αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων. Επίσης, ζητά από τα Ιδρύματα να ορίσουν εκπροσώπους τους για να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα καταρτίσει το τετραετές πρόγραμμα της εθνικής στρατηγικής. Η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολές και στα ΤΕΙ που έχουν τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία, όπως αναφέρει, «αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας μας», ζητώντας να εκπονήσουν σχέδιο ενοποίησης των σχετικών τμημάτων. «Το υπουργείο Παιδείας, έως τις 10 Δεκεμβρίου, αναμένει προτάσεις για τη δημιουργία τριών ισχυρών τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού, ενός ισχυρού τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών και δύο ισχυρών τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών»



ΤΑ ΝΕΑ