2 Νοε 2011

Συνάντηση κορυφής για το δημοψήφισμα


Γιατί; Ή - όπως το θέτει πιο χαριτωμένα σε κύριο άρθρο της η «Μοντ» - τι μύγα τσίμπησε ξαφνικά τον Παπανδρέου και αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα χωρίς να ενημερώσει όχι μόνο την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ούτε καν τους άμεσους...
συνεργάτες του; Μήπως βαρέθηκε να κυβερνά και αναζητεί διέξοδο; Και τι φταίει η Ευρώπη;
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός παίζει τα ρέστα του. Μπροστά στην εντεινόμενη, και συχνά βίαιη, κριτική που δέχεται από τους πολίτες, την αντιπολίτευση, ακόμη και μέλη της ίδιας της κυβέρνησής του, αποφάσισε να θέσει τα μέτρα λιτότητας στην κρίση του λαού, αναγκάζοντας έτσι τους επικριτές του να πάρουν θέση.
Η απόφαση αυτή είναι παράλογη και επικίνδυνη, δήλωσε γάλλος αξιωματούχος που πρόσκειται στον πρόεδρο Σαρκοζί, ενώ την ανησυχία τους (για να το πούμε κομψά) εξέφρασαν πολλοί ακόμη ευρωπαίοι ηγέτες. Οι Βρυξέλλες αντιδρούν στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος όπως ο βρικόλακας μπροστά στο σκόρδο, έγραψε ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Και ο λόγος είναι ο σεισμός που προκάλεσαν τα «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη το 2005. Από μία άποψη, το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν συνήλθε ποτέ από τότε.
Δεν λείπουν πάντως και τα θετικά σχόλια. Οχι μόνο από πολιτικούς σαν τον Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο οι σημερινές δυσκολίες θα είχαν αποφευχθεί αν η Ευρώπη έδειχνε από την αρχή αλληλεγγύη στην Ελλάδα απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, αλλά και από αρθρογράφους του «Σπίγκελ» και των γερμανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που θεωρούν ότι ένα «ναι» στο δημοψήφισμα θα στείλει ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και θα δώσει τέλος στις απεργίες. Σωστό - αλλά μπορούμε να το ρισκάρουμε;

Εξηγήσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για τη στάση του στο θέμα του δημοψηφίσματος δίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως για τον λόγο αυτό από τη γαλλική Προεδρία να ταξιδέψει στις Κάννες της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του G20.
Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι θα βρεθούν ακριβώς για τον λόγο αυτό στις Κάννες μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν, αφού η Σύνοδος του G20 αρχίζει επίσημα αύριο. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν επίσης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, στις Κάννες θα βρεθεί αύριο για να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Επειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί για την τροπή που παίρνει η κατάσταση στην Ελλάδα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκαν το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και η υιοθέτηση σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό είναι «η μόνη λύση» για την Ελλάδα, τόνισε χθες ο Σαρκοζί από τα Ηλύσια Πεδία μετά τη σύγκληση του Υπουργικού του Συμβουλίου για να συζητήσει το ελληνικό δημοψήφισμα - η ανακοίνωση του οποίου «εξέπληξε όλη την Ευρώπη» είπε. Οι συνεργάτες του Σαρκοζί, η υποψηφιότητα του οποίου για επανεκλογή στην Προεδρία απειλείται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν πιο σκληροί. Ο δήμαρχος της Νις Κριστιάν Εστροσί χαρακτήρισε «εντελώς ανεύθυνη εκ μέρους του έλληνα Πρωθυπουργού» την απόφαση για δημοψήφισμα.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.
«Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους την πλήρη εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο (των Βρυξελλών), οι οποίες είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητες από ποτέ», ανέφεραν Μέρκελ και Σαρκοζί σε κοινό ανακοινωθέν. «Απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την ευρωζώνη και τη διεθνή κοινότητα», ανέφεραν ότι έχουν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας προκάλεσαν και την παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν άμεσα το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας και αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, «η απόφαση που έλαβε ο έλληνας Πρωθυπουργός… απλώς ισχυροποιεί την ιδέα ότι… οι ευρωπαίοι πρέπει να επεξεργαστούν περισσότερο και να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα».


ΤΑ ΝΕΑ