2 Νοε 2011

Π. Μπεγλίτης:"Οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό, αξιολογικά τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά προσόντα, τα επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας"


Απόσπασμα συν/ξης στον ρ/σ "Bήμα FM "

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πάμε κάπου αλλού. Έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση το ότι χθες αποστρατεύσατε...
όλους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί το κάνατε αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:  Διάβασα τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πραγματικά εξεπλάγην, για μια ακόμα φορά, με την υποκρισία, την μικροπολιτική σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να σας πω ότι οι κρίσεις αυτές δεν είναι έκτακτες. Οι κρίσεις  αυτές είναι τακτικές, έχουν σχεδιαστεί από τις αρχές του Οκτωβρίου και έγιναν κανονικά. Θα μπορούσαν να γίνουν και λίγο πιο μπροστά, αλλά λόγω των υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού στις Συνόδους Κορυφής πήγε για τις αρχές Νοεμβρίου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν έχουμε δει όμως συχνά κ. Υπουργέ να αποσύρεται όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή και οι 4. Δεν γίνεται συχνά αυτό.


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, έχουμε δει και στο παρελθόν να γίνονται με ομαλό, συντεταγμένο, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα τρόπο, η διαδικασία των κρίσεων και της αλλαγής στη στρατιωτική ηγεσία.
Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θεωρεί ότι έχουμε ασθενή μνήμη και να θυμίσω, ότι λίγο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 με έναν ξαφνικό τρόπο η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στον Αύγουστο, άλλαξε τη στρατιωτική ηγεσία.
Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν ξαφνικές κρίσεις μέσα στον Αύγουστο. Αυτό ας το κρατήσουμε στα υπόψη για να δούμε την ευθύνη που χαρακτηρίζει το κάθε πολιτικό κόμμα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην έπραξε καλώς. Αλλά κι εσείς όταν αποσύρετε και τους 3 Αρχηγούς των Ενόπλων και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ταυτοχρόνως δεν δημιουργεί την υποψία ότι θέλετε να τοποθετήσετε εκεί άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης σας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Ξεκινώ από το τελευταίο. Για πρώτη φορά είπα και πάλι, οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό, αξιολογικά τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά προσόντα, τα επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας.     Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπήρξε η παραμικρή υποψία κομματικής ευνοιοκρατίας, κομματικών επιλογών.
Πού βρίσκεται η ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Στη συγκυρία.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό ήταν λίγο περίεργο. Δεν σκεφτήκατε να το αναβάλετε για μια βδομάδα ας πούμε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή συνάδελφος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται, θα σταματήσει το κράτος; Το κράτος έχει μια συνέχεια. Πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς, όπως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σεβάστηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 τις επιλογές της στρατιωτικής ηγεσίας που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και θεωρώ ότι πράξαμε σωστά, περιβάλαμε με την απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία, δουλέψαμε μαζί της, συνεργαστήκαμε πολύ εποικοδομητικά μαζί της και είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα γίνει το ίδιο με τη νέα στρατιωτική ηγεσία.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως ποιο είναι το σκεπτικό του σαρώματος κ. Υπουργέ; Δηλαδή θέλω να πω τι θα προσφέρουν οι νέοι αρχηγοί περισσότερο από ότι προσέφεραν οι παλιοί; Αυτό δεν καταλαβαίνω εγώ ακριβώς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ' αρχήν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση κάθε αρχηγού κλάδου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ήδη από τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει  τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο στη θέση.
Θα μπορούσα να κάνω τον Αύγουστο τις τακτικές κρίσεις με βάση το δίχρονο που είχε συμπληρωθεί.  Αλλά - πρέπει να το πω τώρα για πρώτη φορά,  ανοιχτά, με απόλυτη καθαρότητα - ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος εντάσεων και γενικότερου κλίματος κρίσης στη Ν.Α. Μεσόγειο.  Με αίσθημα ευθύνης είχα ενημερώσει την στρατιωτική ηγεσία ότι θα πορευτούμε μαζί, να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αφήνοντας για αργότερα τις τακτικές κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Όλα έγιναν με τον πιο συντεταγμένο, τον πιο καθαρό και διαφανή τρόπο, με αξιοκρατία, με βάση τα προσόντα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας και των στελεχών της. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει, γιατί άκουσα - και δεν ξέρω αν το γνωρίζετε - την κα Μπακογιάννη να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά να μην υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.  Αφού κάλεσε η κα Μπακογιάννη και ο πατέρας της τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν και να ρίξουν τον Παπανδρέου, αφού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να προκαλέσει εκλογές, τώρα ζητάει καινούρια πράγματα τα οποία κινούνται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, πέραν της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σε αυτό τον τόπο.  Ας αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός του πεδίου της καθημερινής κομματικής και πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαλότητας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να επιτελέσουν μια πολύ σημαντική αποστολή και δεν είναι ο χώρος για κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να κρατήσουμε όλοι έξω τις Ένοπλες Δυνάμεις από αυτό το κλίμα της πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή τη συνομιλία.