1 Οκτ 2011

Il Sole 24 Ore: Οι λανθασμένες προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα


 Για «λανθασμένες προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ» σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της Il Sole 24 Ore, σημειώνοντας πως αυτές «δεν είναι ρεαλιστικές». 
Κριτική στην ΕΕ ασκεί και η οικονομολόγος Vicky Pryce, με...
άρθρο της στη Sun, καλώντας παράλληλα τους ευρωπαίους να δώσουν στην Ελλάδα μία «δεύτερη ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, που προβλέπει δάνειο 109 δις και haircut των ομολόγων κατά 21%, δεν μπορεί πλέον να σώσει την Ελλάδα και χρειάζεται, όπως επισημαίνει, μία περικοπή τουλάχιστον 50%. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για τον Ιούλιο, οι προβλέψεις της οποίας διαψεύστηκαν μέσα σε δύο μήνες.

Η Κομισιόν εκτιμούσε για το 2011, πως θα υπάρξει μία ύφεση 3,8%, ενώ για το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη  0,6%

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο συντάκτης, δύο μήνες μετά οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω (ύφεση 5,5% για το 2011 και 2% για το 2012).

Ο συντάκτης διερωτάται πως γίνεται ΔΝΤ και ΕΕ να διέπραξαν τόσο μεγάλα λάθη, ενώ αναφέρεται με απορία και στην άποψη της Κομισιόν, πως «η επιτυχία του προγράμματος αναδιοργάνωσης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από μια ισχυρή ανάκαμψη κατά το 2012».

Ενδεικτικά επισημαίνει, πως το έλλειμμα του 2011 είχε προβλεφθεί στο 7,6%, ωστόσο παραμένει στο 8,8%. 

Επιπλέον, τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει το 2012 να εξασφαλίσει 27 δις ευρώ. 
Ο συντάκτης καταλήγει τονίζοντας, πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας επιχειρεί να επανακτήσει την αξιοπιστία της μειώνοντας μισθούς, συντάξεις και απολύοντας δημόσιους υπαλλήλους. Από την πλευρά τους ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει στο μέλλον να πραγματοποιούν ρεαλιστικές προβλέψεις».

Κριτική στην ΕΕ ασκεί και η ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Vicky Pryce, με άρθρο της στην «SUN», τονίζοντας πως «δεν είναι η Ελλάδα που απογοήτευσε την Ευρώπη, αλλά η ΕΕ που απογοήτευσε τους Ελλήνες». 

Στον τίτλο του άρθρου, η οικονομολόγος καλεί την Ευρώπη «να δώσει μία ευκαιρία στην Ελλάδα» και ζητά από τους ευρωπαίους να σταματήσουν να την κατηγορούν. Παράλληλα επισημαίνει, πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερη δράση ενάντια στους διεφθαρμένους Έλληνες πολιτικούς.

Η Vicky Pryce υποστηρίζει, πως για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία της Ευρώπης να προβλέψει και να αντιμετωπίσει με τον σωστό τρόπο τις  περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης. 

«Κανένας δεν έδινε σημασία στα τεράστια λάθη των Ελλήνων πολιτικών», σημειώνει η οικονομολόγος και καταλήγει ζητώντας μία δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει, «οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν όσο τίποτα μία αλλαγή».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr