1 Οκτ 2011

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές με τα ελληνικά ομόλογα


Παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα κάνουν κερδοσκοπικά hedge funds, τα οποία αγοράζουν μαζικά το τελευταίο διάστημα τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφού έχουν κάνει κατακόρυφη βουτιά και...

κινούνται ακόμη και στο 36% της ονομαστικής τους αξίας. 

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει πυροδοτήσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων με «κούρεμα» 21%

Ετσι, όσοι αγοράζουν την εποχή αυτή τίτλους της χώρας ευελπιστούν, όπως υποστηρίζουν οι «New York Times», ότι σύντομα θα αντλήσουν υψηλά κέρδη, αφού τα αποκτούν σε πολύ χαμηλή τιμή και θα τα διαθέσουν σε πολύ υψηλότερη, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. 

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων βρίσκεται, κατά το πρακτορείο Dow Jones, το οποίο επικαλείται δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου, κοντά στον στόχο του 90%.
 

Πάντως, αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ότι τον Οκτώβριο, και αφού ψηφιστούν από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα της ενίσχυσης του EFSF και πιθανόν μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, για την οποία πάντως εκφράζονται ισχυρές αντιδράσεις από τράπεζες και ιδιαίτερα τις γερμανικές.
 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν, αφού τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης επικυρώσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF. 
Τα κεφάλαια που διαθέτει σήμερα ο EFSF είναι 440 δισ. ευρώ και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν 2 τρισ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ: tanea.gr