1 Οκτ 2011

Μετά το ταξίδι Παπανδρέου: έξω πιο πλούσιοι, μέσα πιο φτωχοί


Ολοκληρώθηκαν χτες, μετά και τη συνάντηση του με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι επαφές που ξεκίνησε ο  πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες, στον απόηχο της φημολογίας περί νέας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης...
χρέους στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στη γηραιά ήπειρο.  
Ο απόηχος των συναντήσεων Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί αποτυπώνεται θετικά στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ολοένα και περισσότερα εθνικά κοινοβούλια ψηφίζουν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
    

Και ενώ έξω "πάμε καλά", στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί, οι  διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοινώνει, σχεδόν κάθε μέρα, ο κ. Βενιζέλος. Το αλαλούμ συνεχίστηκε με σήμερα με το καθεστώς της εφεδρείας και τα SMS που αντί για την αρμόδια υπηρεσία κατέληξαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς , την ίδια στιγμή που   η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο. 
Η  αντιπολίτευση ζητά εκλογές, ενώ  "μπλόκο" στην τρόικα βάζουν οι εργαζόμενοι υπουργείων, που δεν επιτρέπουν στο κλιμάκιο των δανειστών να συναντηθούν με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπό τον φόβο νέων μέτρων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός  καλεί και άλλους εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα..


Στη χτεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση.  " Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία χώρα που φεύγει από την κρίση και εξασφαλίζει σιγουριά και ασφάλεια για τους πολίτες της" δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να στείλει τους δικούς τους εμπειρογνώμονες για να παρακολουθήσουν και να έχουν μία πλήρη εικόνα για το τι κάνει η Ελλάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ίδιο καλεσμένη είναι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα εκφράσει την επιθυμία, να στείλει τους δικούς της εμπειρογνώμονες για να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα του γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί επάνελαβε την πεποίθηση, πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου και θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ για να συμφωνήσουν την επίσπευση της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Νωρίτερα χτες, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και την Σλοβάκα ομόλογό του Ιβέτα Ραντίγκοβα, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε συναντήθηκε δυο φορές και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.

Διεθνή ΜΜΕ για συναντήσεις και "μπλόκα" στην τρόικα


Παράλληλα, θετικά αποτιμά ο διεθνής Τύπος τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων αλλά και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης.

"Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσιάζει στο Βερολίνο τους γερμανούς βιομήχανους με την άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή του" γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
"Έλληνας με χαρμόσυνο μήνυμα" είναι ο τίτλος της εφημερίδας Stuttgarter Nachrichten. Ο συντάκτης του κειμένου μάλιστα σχολιάζει πως "Οι Έλληνες δεν θέλουν άφεση χρέους, αλλά σεβασμό".

Με τίτλο "Οι Γερμανοί χειροκρότησαν τα ελληνικά μέτρα λιτότητας" σχολιάζει η εφημερίδα Dagens Nyheter την πρόσφατη εμφάνιση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε Γερμανούς Βιομήχανους όπου, όπως αναφέρεται, "τον υποδέχτηκαν ως ήρωα".
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ολλανδική Telegraaf, σε ανυπόγραφο άρθρο, με τίτλο: «Ο Παπανδρέου προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς».
Στην εφημερίδα  Financieele Dagblad δημοσιεύεται άρθρο  με τίτλο: «Θετική η Μέρκελ σχετικά με τους Έλληνες» και υπότιτλο: «Καγκελάριος: Η τριμηνιαία επιθεώρηση της τρόικας μπορεί ‘γρήγορα’ να επανεκκινήσει».

Η βρετανική Independent αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου υιοθέτησε το αγαπημένο σλόγκαν του αμερικανού προέδρου Obama «yes we can», σε μία ομιλία η οποία ήταν ξεκάθαρα σχεδιασμένη, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές, τους γερμανούς πολιτικούς, αλλά και τους βουλευτές. Αναφορικά με την αντίδραση της Άγκελας Μέρκελ, σημειώνει ότι αντέδρασε με ενθουσιασμό στα όσα είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, εξαίροντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 

Η τελευταία ευκαιρία της Μέρκελ

«Η πλειοψηφία της καγκελαρίου», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: «Η ανταρσία κατά της καγκελαρίου έληξε σιωπηλά. 315 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

«Η τελευταία ευκαιρία της Μέρκελ», αποφαίνεται η Süddeutsche Zeitung και υπογραμμίζει, ότι δεν αρκεί να παίξει σωστά το ρόλο της μόνον η καγκελάριος:

«Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που κερδίσατε», προτρέπει την κυβέρνηση η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung: «Το κοινοβούλιο διείδε τις δύσκολες συνθήκες και συσπειρώθηκε ψηφίζοντας με σαφή πλειοψηφία και πέραν από τα κομματικά και ιδεολογικά όρια.

«Η αγωνία συνεχίζεται», γράφουν οι γερμανικοί Financial Times στο κύριο άρθρο τους: «Και όμως τα κατάφερε. Πολλοί δεν πίστευαν πια, ότι η κ. Μέρκελ θα κατορθώσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Η καγκελάριος κατάφερε στη χθεσινή ψηφοφορία να πετύχει μια αυτοδύναμη πλειοψηφία, δηλαδή δεν εξαρτιόταν η έγκριση του πακέτου από την αντιπολίτευση.
Η Ευρώπη μπορεί πια να ανασάνει ανακουφισμένη. Αλλά όσο σημαντική και αν ήταν η χθεσινή ψηφοφορία για το μέλλον της ΟΝΕ, θα ακολουθήσουν και άλλες το ίδιο δύσκολες.»

Στην ίδια εφημερίδα, Financial Times, σε άρθρο με τίτλο «Ας αφήσουμε για λίγο ήσυχη την Ελλάδα», ο οικονομικός αναλυτής Τόμας Φρίκε ζητά από τα γερμανικά ΜΜΕ, τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους να μη μιλούν άλλο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μάλιστα προτείνει να ψηφιστεί και αντίστοιχη απαγόρευση μέχρι τα Χριστούγεννα, διότι όπως πιστεύει, έτσι ενδέχεται να πάνε τα πράγματα καλύτερα για όλους: για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για το ευρώ.
 

Μίσος και οργή για την τρόικα.

Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» - κατά τα γερμανικά ΜΜΕ - το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.

Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο... που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».

Αγαπημένη αναφορά των γερμανικών ΜΜΕ από τα γεγονότα της Παρασκευής είναι, όμως, η εξής μία φράση των διαδηλωτών: Το «δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» φιγουράρει ψηλά στις αναφορές τόσο της Welt, όσο και του Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Εκτός από την τεράστια δημοσιονομική τρύπα, σημειώνει για παράδειγμα η Welt, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με βασικά δομικά προβλήματα, τη διόρθωση των οποίων έχει έρθει για να αξιολογήσει η -υπό διωγμόν, μην ξεχνιόμαστε- τρόικα. Και παρουσιάζοντας το πλαίσιο γύρω από τα κλειστά επαγγέλματα, η εφημερίδα δεν μασά τα λόγια της: «Πρόκειται για έναν αρχαϊκό κόσμο στη μέση της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα, και το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε την Παρασκευή τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυστριακές εγγυήσεις αυξάνονται από 12 ευρώ στα 21,6 δισ. ευρώ.

Στο σύνολό τους τα εθνικά κοινοβούλια δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα, ενώ απομένουν τρεις χώρες: η Ολλανδία, η Μάλτα  και η «δύσκολη» Σλοβακία, να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία.

"Μέσα" τα δύσκολα

Στο μεταξύ, εντός συνόρων τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, συνεχίζουν τις πορείες διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις και προετοιμάζονται για τις δυο 24ωρες απεργιακές κινητοποιησείς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τον Οκτώβριο.

Χτες, απόστρατοι εισέβαλαν στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Μπεγλίτη να δηλώνει από το βήμα της Βουλής, πως αν δεν απομακρυνθούν οικειοθελώς, θα απομακρυνθούν με χρήση βίας.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr