21 Οκτ 2011

Χρηματοδότηση του έργου "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ"


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση του ακόλουθου έργου στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013...
 
προϋπολογισμού 504.000,00 € και συγχρηματοδοτούμενης  δημόσιας δαπάνης 504.000,00 €»

Ειδικότερα,
 Τίτλος Πράξης: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ» προϋπολογισμού 504.000,00 € και συγχρηματοδοτούμενης  δημόσιας δαπάνης 504.000,00 €.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: 5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η πράξη αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού τείχους στην Κάτω Πόλης Μονεμβασίας και την απόδοση του στο κοινό ώστε να διαδραματίζει ενεργό και δυναμικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Το ανατολικό τείχος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου της Κάτω Πόλης. Πρόκειται για σχεδόν ευθύγραμμο τείχισμα που τοποθετείται εγκάρσια στις ισοϋψείς καμπύλες του εδάφους, ακολουθώντας την κλίση του. Το οχυρωματικό συγκρότημα αποτελείται από το στηθαίο, στο οποίο διαμορφώνονται επάλξεις και τυφεκιοθυρίδες, απλής μορφής, τον περίδρομο στην εσωτερική παρειά του, την πύλη, ένα πυργίσκο-σκοπιά στη νοτιοανατολική γωνία του, ένα οχυρωματικό διώροφο πύργο και ένα προμαχώνα στη βορειοανατολική γωνία (Posto di San Rocco), κτίσματα οχυρωματικού χαρακτήρα, μια κινστέρνα και ένα ερειπωμένο ναό στην εσωτερική παρειά του τείχους.
Στο κατώτερο επίπεδο του τείχους πλησίον του πυργίσκου και κάτωθεν του περιδρόμου διαμορφώνονται δύο χοανοειδή κανονιοστάσια της τουρκοκρατίας, στοιχείο που παρατηρείται και στη νοτιοδυτική γωνία του οχυρωματικού περιβόλου.