9 Οκτ 2011

Οικοδομικές άδειες και τακτοποίηση μέσω Ιντερνετ


Στο περιθώριο τέθηκαν στην ουσία οι πολεοδομίες με τη νέα εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Οι δηλώσεις, με υπουργική απόφαση, υποβάλλονται μόνον μέσω Διαδικτύου, ενώ ο νόμος 4014 που ισχύει από τις 21 Σεπτεμβρίου προέβλεπε, ότι η...
 
κατάθεση μπορεί να γίνεται στις πολοεοδομίες, τα ΚΕΠ ή μέσω ταχυδρομείου.


Η διαδικασία γίνεται μέσω των μηχανικών, με σύστημα που έθεσε σε λειτουργία το Τεχνικό Επιμελητήριο και στην ουσία αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για το νέο τρόπο λειτουργίας των πολεοδομιών, οι οποίες στην περίπτωση των ημιυπαίθριων αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.


Η επίσημη εξήγηση είναι, ότι η κυβέρνηση καίγεται να εισπράξει έως το τέλος του χρόνου τα 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα των δηλώσεων αυθαιρέτων, ενώ ποντάρει και σε πρόσθετα έσοδα, γι' αυτό επιταχύνθηκε η κατάθεση της πρώτης δόσης από τα πρόστιμα που πρέπει να εισπραχθούν έως τις 22 Δεκεμβρίου. Ειδικά για οφειλή έως 400 ευρώ το ποσό θα εισπραχθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου και χωρίς έκπτωση 20%, όπως προβλέπει ο νόμος για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου.


Είναι όμως η μισή αλήθεια, αφού, ήδη, το υπουργείο κατέθεσε νέο νομοσχέδιο, αυτή τη φορά για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που προβλέπεται να ψηφιστεί πριν απ' τον νέο προϋπολογισμό. 
Καθοριστικό στοιχείο είναι η κατάργηση των πολεοδομιών με τη σημερινή τους μορφή και η μετατροπή τους σε υπηρεσίες δόμησης, με τις οποίες οι συναλλαγές θα γίνονται μόνον μέσω Διαδικτύου. 
Θα αναλάβουν επίσης την ψηφιοποίηση, όλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί. 
Οι ήδη υπάρχουσες πολεοδομίες αναμένεται να λειτουργήσουν με τη νέα τους μορφή στα μέσα Μαρτίου, ενώ θα δημιουργηθούν νέες σε καλλικρατικούς δήμους με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων έως τα τέλη του 2012.


Οι άδειες θα εκδίδονται σε δύο φάσεις. 
Αρχικά θα εγκρίνονται μέσα σε πέντε ημέρες οι όροι δόμησης και ο μελετητής θα έχει 12 μήνες περιθώριο να υποβάλει τις μελέτες, που επικυρώνονται σε δύο ημέρες. 
Η ευθύνη για τη μελέτη και κατασκευή των νέων κτιρίων θα περάσει στον ιδιώτη μηχανικό που επιλέγει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ενώ ο έλεγχος σε διακριτά στάδια της κατασκευής από το νέο σώμα των ελεγκτών μηχανικών, που θα συγκροτηθεί από ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστό έως τώρα ο τρόπος και το ύψος πληρωμής τους. 
Θεωρείται βέβαιο, ότι θα πληρώνονται από ιδιοκτήτες, από την υπάρχουσα αμοιβή της επίβλεψης ή πιθανότερο από νέα επιβάρυνσή τους.


Το νέο νομοθέτημα έχει τη συγκατάθεση και της Ν.Δ. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μέτρα είχαν θεσπιστεί με το νόμο 3212 του 2003, αλλά τότε τα είχε καταψηφίσει και αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2004 τα είχε καταργήσει.