16 Οκτ 2011

ΥΓΕΙΑ: «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» το τεστ προστάτη


Του GARDINER HARRIS - The New York Times
Οι υγιείς άνδρες δεν οφείλουν να υποβάλλονται σε αιματολογική εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), που στοχεύει στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, καθώς αποτελεί...
αφορμή για επώδυνες αλλά περιττές θεραπείες. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η επιτροπή πρόληψης των ΗΠΑ, σε έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Τα συμπεράσματα της επιτροπής, τα οποία βασίζονται σε πέντε κλινικές μελέτες, θα αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζεται η νόσος.


Σήμερα ζουν στις ΗΠΑ 44 εκατ. άνδρες άνω των πενήντα ετών, εκ των οποίων τα 33 εκατ. έχουν υποβληθεί σε εξέταση PSA - συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουν - στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ. Πριν από δύο χρόνια, η επιτροπή είχε συστήσει, να μην υποβάλλονται σε τακτική μαστογραφία οι γυναίκες που βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, πυροδοτώντας μια πραγματική θύελλα επικρίσεων. 
Η σύσταση για την αποφυγή της εξέτασης PSA είναι ακόμα ισχυρότερη, αφού αφορά τους υγιείς άνδρες κάθε ηλικίας.


«Δυστυχώς τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι η εξέταση δεν σώζει ζωές», επισήμανε η δρ Βιρτζίνια Μόγερ, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Μπέιλορ και πρόεδρος της επιτροπής. «Αδυνατεί να διακρίνει τη διαφορά, ανάμεσα στους καρκίνους που θα επηρεάσουν την υγεία του άνδρα κατά τη διάρκεια της ζωής του και σε αυτούς που δεν θα την επηρεάσουν. Πρέπει να βρούμε μια εξέταση που να το κάνει», κατέληξε η δρ Μόγερ.


Είναι βέβαιο, ότι η πρόταση της υπηρεσίας θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση των φαρμακοβιομηχανιών και πολλών γιατρών. Αλλωστε, η θεραπεία των ανδρών που απλά έχουν υψηλό επίπεδο PSA είναι μια εξαιρετικά επωφελής επιχειρηματική δραστηριότητα.


Οποιος και αν είναι ο αντίλογος, η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει, ότι οι εξετάσεις που γίνονται για τον καρκίνο του προστάτη είναι αποτελεσματικές. «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη», εξηγεί ο δρ Τίμοθι Τζ. Ουίλτ, καθηγητής Ιατρικής στη Μινεσότα και μέλος της επιτροπής πρόληψης. Ακόμα και η συχνότητα ούρησης δεν αποτελεί σημάδι της ασθένειας, αφού τα αίτιά της μπορεί να είναι καλοήθη.


Η αιματολογική εξέταση PSA, στην οποία υποβάλλονται άνδρες άνω των πενήντα ετών, μετρά μία πρωτεΐνη - ειδικό προστατικό αντιγόνο - που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του προστάτη. 
Σίγουρα βοηθά στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων. 
Ομως ακόμα και άνδρες που διαθέτουν τέτοια κύτταρα στον προστάτη δεν αρρωσταίνουν ποτέ, επειδή το νεόπλασμα αυξάνεται με εξαιρετική βραδύτητα.  
Αντιθέτως, όσοι άνδρες έχουν καρκινικούς όγκους που διογκώνονται με ταχύτητα δεν σώζονται από το τεστ, καθώς δεν υπάρχει όφελος από τη γρήγορη θεραπεία ενός εξαιρετικά επιθετικού όγκου.


Μπορεί η δημοτικότητα της εξέτασης να αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι δραματικές συνέπειες των βιοψιών και άλλων θεραπειών που διενεργούνται εξαιτίας ύποπτων αποτελεσμάτων στη συγκεκριμένη εξέταση, γίνονται όλο και πιο αισθητές. Από το 1986 έως το 2005, ένα εκατ. άνδρες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, ακτινοβολίες ή και τα δύο, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ PSA. Τουλάχιστον 5.000 πέθαναν σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και 10.000 έως 70.000 υπέφεραν από σοβαρές επιπλοκές. Διακόσιες χιλιάδες έως 300.000 άνδρες εμφάνισαν ανικανότητα, ακράτεια ή και τα δύο. 
Ακόμα και ο άνθρωπος που εφηύρε το τεστ, ο δρ Ρίτσαρντ Τζ. Αμπλιν, χαρακτήρισε την ευρεία χρήση του «καταστροφή για τη δημόσια υγεία».


Η σύσταση της υπηρεσίας αφορά μόνο τους υγιείς άνδρες, που δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα, καθώς δεν εξετάστηκε κατά πόσον είναι επωφελές για άνδρες που έχουν συμπτώματα ή που στο παρελθόν είχαν νοσήσει.

ΠΗΓΗ: radar-gr