16 Οκτ 2011

Οι αγρότες θα «θερίσουν» επιδοτήσεις 14,3 δισ. ευρώ


Στα μαλακά πέφτουν οι Ελληνες αγρότες, καθώς οι απώλειες στις κοινοτικές επιδοτήσεις που φέρνει η νέα κοινή αγροτική πολιτική για την περίοδο 2014-2020 δεν θα υπερβαίνουν το 3-4%. Το ποσό που αναλογεί στους Ελληνες αγρότες είναι 14,3 δισ. ευρώ...


Eνίσχυση
"Οι προτάσεις τις Επιτροπής δείχνουν ότι τα καταστροφικά σενάρια έχουν αποφευχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαντούν στις σημερινές ανάγκες", δηλώνει στην "Οικονομία" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης και τονίζει ότι "εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια ΚΑΠ απλή στην εφαρμογή της, που διαθέτει πόρους και εργαλεία για να ενισχύει το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Που στηρίζει τους πραγματικούς γεωργούς, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Που φροντίζει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και προστατεύει τους φυσικούς πόρους. Θα δώσουμε τη μάχη σε συνεννόηση με όλες τις κοινωνικές επαγγελματικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του αγροτικού χώρου και σε συνεργασία με όλα τα κόμματα".

Η συνολική αξία όλων των χορηγούμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης, το εθνικό απόθεμα και τα ανώτατα όρια προσθέτων ενισχύσεων για την Ελλάδα, ορίζεται στα ακόλουθα επίπεδα: Για το έτος 2014 στα 2,1 δισ. για το 2015 στα 2,07 δισ. για το έτος 2016 στα 2,04 δισ. ενώ για τα έτη 2017 εώς 2020 στα 2,015 δισ. ευρώ.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια ΚΑΠ απλή στην εφαρμογή της, που διαθέτει πόρους και εργαλεία για να ενισχύει το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα. Κώστας Σκανδαλίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια ΚΑΠ απλή στην εφαρμογή της, που διαθέτει πόρους και εργαλεία για να ενισχύει το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα. Κώστας Σκανδαλίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η νέα ΚΑΠ θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη?μέλη, θα συνδυάζει τις εισοδηματικές ενισχύσεις με μέτρα για το περιβάλλον, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των μικρών παραγωγών, καθώς και δημιουργία "ασφαλιστικού ταμείου" σε επίπεδο κράτους-μέλους, με την οικονομική συμμετοχή της ΕΕ, του κράτους?μέλους και του παραγωγού.

Στη νέα ΚΑΠ θα υπάρχουν ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης που θα συνδέονται με συγκεκριμένα είδη παραγωγής, για τα οποία θα μπορεί να δοθεί έως 5% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ διατηρείται η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.


Κατά μέσον όρο
386 ευρώ το πριμ ανά εκτάριο


Η Κομισιόν προτείνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Προτείνει, δηλαδή, αύξηση για τα κράτημέλη που έχουν σήμερα χαμηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, που θα καλύψει το 33% της σημερινής διαφοράς τους σε σχέση με το 90% του μέσου όρου της ΕΕ των 27.

Το απαιτούμενο κόστος θα καλυφθεί αναλογικά από όλα τα κράτη-μέλη, που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα). Ο μέσος όρος ενίσχυσης ανά εκτάριο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 384 ευρώ και υπερβαίνει κατά 41,6% τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 που ανέρχεται σε 271 ευρώ ανά εκτάριο.

Το μοντέλο
Η βασική ενίσχυση θα δίνεται στους γεωργούς με τη μορφή δικαιωμάτων και θα καταβάλλεται για όλες τις επιλέξιμες εκτάσεις, με βάση το περιφερειακό μοντέλο. Δηλαδή όλα τα δικαιώματα σε κάθε μία περιφέρεια θα έχουν ίση αξία.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση για τους μικρούς αγρότες προτείνεται ένα απλουστευμένο καθεστώς, που θα ορίζεται με κριτήριο είτε τις ενισχύσεις που εισπράττουν είτε το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους.

Επίσης, τίθενται ανώτατα όρια άμεσων ενισχύσεων για κάθε εκμετάλλευση (εκτός της πράσινης ενίσχυσης), πέραν των οποίων εφαρμόζονται μειώσεις ως εξής:

    20% για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και ως 200.000 ευρώ.
    40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και ως τις 250.000 ευρώ.
    70% για ποσά άνω των 250.000 ευρώ και ως τις 300.000 ευρώ.
    100% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.


ΤΟ ΈΘΝΟΣ