7 Οκτ 2011

Ερευνες για πετρέλαιο σε Κατάκολο, Πάτρα, Γιάννινα


Τριακόσια εκατομμύρια βαρέλια εκτιμάται ότι κρύβουν οι τρεις περιοχές - κράχτες στη Δυτική Ελλάδα, τις οποίες πρόκειται να παραχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό η κυβέρνηση για γεωτρήσεις το 2012, επιχειρώντας να να ανανεώσει την παρουσία...
 
της στη σκακιέρα της έρευνας υδρογονανθράκων έπειτα από 13 χρόνια απουσίας.
Το πράσινο φως άναψε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή με την παρουσίαση εισήγησης του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ο οποίος ανέφερε ότι το σημαντικό και για τις τρεις περιοχές είναι πως έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν τις γεωτρήσεις στο τελικό στάδιο κι αποχώρησαν.
Πρόκειται κατ' αρχάς για τον Πατραϊκό Κόλπο, με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα 200 εκατ. βαρελιών, μια περιοχή όπου η κοινοπραξία Triton είχε αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας το 1996 και αποχώρησε το 2001 χωρίς να ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις.
Η δεύτερη περιοχή είναι το βόρειο τμήμα της Ηπείρου στα Ιωάννινα, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασής της με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αλβανίας και με εκτιμώμενα αποθέματα 50-80 εκατ. βαρελιών. Η κοινοπραξία Enterprise Oil εγκατέλειψε τη γεώτρηση το 2001 στα 3.800 μέτρα, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με υψηλές πιέσεις.
Η τρίτη περιοχή είναι στο Δυτικό Κατάκολο, όπου το 1982 η τότε ΔΕΠ- ΕΚΥ είχε εντοπίσει μικρό κοίτασμα της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών και με υψηλή περιεκτικότητα θείου.
Και για τις τρεις περιοχές, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με τη μέθοδο της πρόσκλησης ανοικτής πόρτας (open door). Πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν συνεχείς προσφορές μέχρι να ανακηρυχθεί μειοδότης, κάτι που εφόσον συμβεί η περιοχή "κλείνει". Και στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει πλούσιο αρχείο από σεισμικές έρευνες, δηλαδή έχει γίνει το πρώτο στάδιο, αντίθετα με ό,τι ισχύει με τις έρευνες που πρόκειται να ξεκινήσουν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, οι οποίες αποτελούν παρθένες περιοχές.


25 δισ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων για τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, με την παραδοχή ότι θα κυμανθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, οπότε υπολογίζεται να έχουν εξαντληθεί. Από αυτά, 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι τα έσοδα του Δημοσίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλύπτεται το 5%-10% των ετησίων αναγκών της χώρας σε εισαγωγές πετρελαιοειδών.
Κοινή πάντως παραδοχή είναι πως παρά τις σεισιμικές έρευνες των 73.000 χλμ. και τις συνολικά 160 γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1960 μέχρι και το 1996, η Ελλάδα παραμένει στην ουσία μη εξερευνημένη περιοχή. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα των τριών προς παραχώρηση περιοχών αντιστοιχούν σε περίπου τρεις φορές την παραγωγή που έδωσε συνολικά το κοίτασμα του Πρίνου (125 εκατ. βαρέλια σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα).
ΤΑ ΝΕΑ on line