Ενδελεχώς σκοπεύει να παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα...
στην Ελλάδα. «Στόχος μου είναι να ελέγχω και να παρακολουθώ την πρόοδο, να εξασφαλίζω ότι υπάρχει διαφάνεια και να εκφράζω παράπονα, όπου χρειάζεται», δήλωσε στα «ΝΕΑ» μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με αρμόδιους υπουργούς και τους περιφερειάρχες. Προτεραιότητά του είναι ακόμη η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες η ΕΕ θα παρέχει εγγυήσεις για τη δανειοδότησή τους, αλλά και η αύξηση της απασχόλησης.
Επεξεργαστήκατε σχέδιο δράσης 151 έργων, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα. Οδηγεί το σχέδιο αυτό σε μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες;
Συγκεντρώσαμε τα μεγάλα και τα μικρότερα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ένα ενιαίο σχέδιο, το οποίο θα επικαιροποιούμε κάθε τρεις μήνες. Ο ίδιος θα βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα τον Δεκέμβριο για να αξιολογήσω προσωπικά την πρόοδο των έργων. Με το σχέδιο αυτό δεν καταγράφουμε μόνο προθεσμίες, αλλά γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιος είναι υπεύθυνος για ένα έργο, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ποια τα προβλήματα. Εχουμε γνώση του προϋπολογισμού, της πορείας των δαπανών, αλλά και της δυναμικής δημιουργίας θέσεων εργασίας σε κάθε έργο.
Θα υπάρχει, λοιπόν, άμεσος έλεγχος από τις Βρυξέλλες για την πρόοδο των έργων;
Σκοπεύω να βοηθήσω την ελληνική πλευρά να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τα έργα. Η υλοποίηση των έργων μπορεί να γίνει μόνο σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Στόχος μου είναι να ελέγχω και να παρακολουθώ την πρόοδο, να εξασφαλίζω ότι υπάρχει διαφάνεια και να εκφράζω παράπονα, όπου χρειάζεται. Θέλουμε να αποφύγουμε καταστάσεις, όπως είναι η συσσώρευση «αδρανών» έργων.
Πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ελλάδα καθυστερεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των έργων;
Τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ οι πληρωμές οι οποίες γίνονται όταν ένα έργο έχει τελειώσει ανέρχονται στο 28,2% των διαθέσιμων κονδυλίων έναντι 28,9% στην Ευρώπη. Αρα η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη Γερμανία οι πληρωμές αντιστοιχούν στο 36% και είναι μια από τις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Νομίζετε ότι οι επιχειρηματίες θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ακόμη και αν συγχρηματοδοτούνται;
Κάνουμε πιο ελκυστικά τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέχουμε εγγυήσεις στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων στους επιχειρηματίες για να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή. Σε δεκατέσσερις μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Αλλωστε, σε όποια ευρωπαϊκή χώρα και να βρίσκομαι, είτε με υπουργούς είτε με εκπροσώπους επιχειρηματικών οργανώσεων, τους παροτρύνω να ανακαλύψουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η κρίση κρύβει ευκαιρίες. Στις συναντήσεις με τους περιφερειάρχες, ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν ήταν ο προσδιορισμός των επενδυτικών ευκαιριών κάθε περιφέρειας. Στη Νότια Ελλάδα επενδυτές θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, την οποία να εξάγουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο τουρισμός μπορεί να επεκταθεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ και ο τομέας επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να ενισχυθεί.
Στις συναντήσεις με περιφερειάρχες και υπουργούς ποια προβλήματα διαπιστώσατε ότι εμποδίζουν την υλοποίηση των έργων;
Οι ανεπάρκειες του νομικού συστήματος, αλλά και η γραφειοκρατία της διοίκησης. Θεωρώ ακόμη ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στη συνεργασία περιφερειαρχών και υπουργών. Σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν διαφορές επί των αρμοδιοτήτων. Σκοπεύω να ζητήσω να συναντηθεί ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ με τους περιφερειάρχες, αλλά και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων. Ο δήμαρχος της Αθήνας ήταν στις Βρυξέλλες πριν από μερικές εβδομάδες. Διαπίστωσα ότι χρειάζεται βοήθεια στη χρήση των κονδυλίων. Χρειάζεται να αξιολογηθεί ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διοίκησης στην Ελλάδα.
Με ποιον τρόπο η ομάδα δράσης του κ. Ράιχενμπαχ θα συνδέεται με τη δική σας δουλειά;
Στόχος είναι να αξιολογήσουμε βαθιά την κατάσταση, να καθορίσουμε τα προβλήματα, ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων. Η ομάδα δράσης θα εξετάσει και τη νομική πλευρά, η οποία είναι ανεπαρκής σε ορισμένα ζητήματα. Οι απαλλοτριώσεις, για παράδειγμα, φρενάρουν τα έργα στην Ελλάδα. Συζήτησα το θέμα αυτό με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομίας κ. Χρυσοχοΐδη. Το κόστος των απαλλοτριώσεων είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τα έργα διακόπτονται όταν υπάρχει σχετική προσφυγή. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι διαδικασίες είναι σαφείς.
Το σχέδιο δράσης και οι πρωτοβουλίες που παίρνετε θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Ο προϋπολογισμός των έργων στο σχέδιο δράσης ανέρχεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Επαφίεται, πάντως, στους αρμοδίους να εντοπίσουν έργα που θα εξασφαλίζουν αύξηση της απασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκω να ενισχύσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να ξέρετε ότι το καθήκον μας είναι να συμβάλουμε στη βελτίωση της οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης στην Ελλάδα.
ΤΑ ΝΕΑ on line