Υπεραθλητές απ΄όλο τον κόσμο, άνδρες και γυναίκες, ήρθαν στην Αθήνα και ξεκινούν να τρέχουν, αύριο στις 7 το πρωϊ από την Ακρόπολη, μπροστά απ΄το Ηρώδειο, για να καλύψουν την απόσταση των 246 χιλιομέτρων ως τη Σπάρτη...
που θ΄αρχίσουν να φτάνουν τα χαράματα του Σαββάτου!
O βρετανός σμήναρχος της RAF John Foden, Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες.
Πρόκειται για τον ο 29ο διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011", με συμμετοχή 309 ανδρών και 41 γυναικών. Η Ελλάδα συμμετέχει με 35 άνδρες και 2 γυναίκες.
Αθλητές - θρύλοι των υπεραποστάσεων παίρνουν μέρος σ΄αυτόν τον αγώνα, όπως ο περυσινός πρωταθλητής Iταλός Ιβάν Γκουντίν, ο περυσινός δευτεραθλητής Ολλανδός Γιάν Λάντνικ, ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν, ενώ μετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Κριστιάν Μπερκ (βραβείο GUINNESS WΟRLD RECORD για το 2010 με 24 ώρες, έτρεξε 83,04 μίλια στην άμμο). Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζει η συμμετοχή της Κίμι Νότο, από την Ιαπωνία, η γυναίκα με τους περισσότερους τερματισμούς και δύο φορές πρώτη.
Απο τους ΄Ελληνες αθλητές, ελπίδες διάκρισης συγκεντρώνουν οι Δημήτρης Καραχάλιας (με διεθνείς διακρίσεις φέτος), Γιώργος Κρυστάλλης, Θανάσης Ατματζίδης, Γιώργος Βλάχος, Στάθης Καραχρήστος και οι δύο γυναίκες Αμαλία Ματθαίου, Σοφία Κασίμη, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011" και φιλοδοξούν να τερματίσουν.
Οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται ευνοϊκές για τους δρομείς. Την Παρασκευή θα έχει συννεφιά και θερμοκρασία 25-27 βαθμούς, ενώ το Σάββατο αναμένεται να είναι ίδιος ο καιρός.
Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσακίρης και ο δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Σταύρος Αργειτάκος.
Οι δρομείς υποστηρίζονται από 75 σταθμούς βοήθειας (θα υπάρχουν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής) και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια της διοργάνωσης. Αποκλειστικός δωρητής στο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011", είναι το Ίδρυμα "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" και για διάρκεια τριών ετών.
Οι δοκιμασίες του αγώνα
“Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θεωρείται η πιο δύσκολη, απ΄όλους τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, σ΄όλο τον κόσμο”, μας λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των διοργανωτών Νίκος Παπαγεωργίου.
“Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους με νερά και λάσπες (αν έχει βρέξει), διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων. Το... “φόβητρο” όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4° - 5° C και δυνατούς ανέμους. Το κομμάτι αυτό της διαδρομής στο βουνό, είναι το δυσκολότερο, καθώς η δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής και του ψυχικού σθένους φτάνουν στο αποκορύφωμα τους!
Εξαντλητικές ακόμα και οι ατελείωτες ανηφορικές στροφές πριν την Σπάρτη, όταν πια και οι ακμαιότεροι των αθλητών αρχίζουν να έχουν παραισθήσεις. Με τις δυσκολίες αυτές, τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, μόνο το ένα τρίτο των αθλητών, ίσως και λιγότεροι καταφέρνουν να τερματίσουν στον αγώνα. Ένας σπαρταθλητής, γνωρίζει καλά, ότι η κατάκτηση ενός ρεκόρ σε μια τέτοια διαδρομή δεν είναι η βασική του επιδίωξη. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει, είναι ο τερματισμός μέσα σε 36 ώρες. Αυτοί που το έχουν επιτύχει, λένε πως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα τους”.
Στα χνάρια του Φειδιππίδη
Το Σπάρταθλον αναβιώνει την ιστορία, πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ιδρύθηκε το 1984.
Από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη, για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα.
Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη " την επομένη της αναχώρησης του" από την Αθήνα.
Τρεις... πιλότοι της RAF οι πρώτοι σπαρταθλητές!
O βρετανός σμήναρχος της RAF John Foden, Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες.
Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσαρες συναδέλφους του της RAF , επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982 όπου τα μέλη της βρετανικής παροικίας και έλληνες φίλοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση και συμπαράσταση. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη.
Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.ες.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.
Το όραμα αυτό του John Foden γίνεται γρήγορα ευρύτατα γνωστό. Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και κατά συνέπεια με την πλήρη ανιδιοτέλεια, γίνονται τα ισχυρά κίνητρα που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν πρωτόγνωρη συγκίνηση σε πλήθος δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και καταλυτική. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.
Η επιτυχία και η απήχηση ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύεται Σύνδεσμος με την επωνυμία “ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”. Από τότε και μέχρι σήμερα γίνεται ανελλιπώς ο αγώνας “Σπάρταθλον”, κάθε Σεπτέμβρη.
το εθνος