17 Αυγ 2011
Δύο ακραία σενάρια
Του Μιχάλη Μητσού
Οι οικονομικές μου γνώσεις δεν είναι σπουδαίες. Εμαθα, όμως, αρκετά πράγματα τα τελευταία χρόνια ξεκοκαλίζοντας τον διεθνή Τύπο.
Και ίσως από κάποιο σύνδρομο άγνοιας τείνω να λαμβάνω σοβαρά υπόψη, αυτά που υποστηρίζουν οι, κατά τεκμήριο, σοβαροί άνθρωποι.
Με βάση αυτό το κριτήριο, λοιπόν, συμπεραίνω ότι....
«παίζουν» δύο σοβαρά σενάρια για την έκβαση αυτής της κρίσης.
Το ένα είναι να φύγουμε από την ευρωζώνη.
Μόνοι μας ή μαζί με μία ή δύο ακόμη περιφερειακές χώρες. Κάτι τέτοιο θα είναι βέβαια καταστροφικό, αφού το χρέος μας θα εκτοξευτεί, μαζί με τις τιμές όλων των εισαγόμενων προϊόντων.
Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να κάνουμε από μόνοι μας αυτή την επιλογή.
Μπορούν να μας υποχρεώσουν όμως οι εταίροι μας, κόβοντας τη βοήθεια.
Το λένε ευθέως αρκετοί γερμανοί οικονομολόγοι, το είπε και ο πολύς Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ». Μια «συντεταγμένη έξοδο» της Ελλάδας θα ήθελε ο αμερικανός κερδοσκόπος, όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα βήμα μετά τη «συντεταγμένη αναδιάρθρωση» και ένα βήμα πριν από τη «συντεταγμένη αυτοκτονία»…
Το άλλο σενάριο βρίσκεται στον ακριβώς αντίθετο πόλο:
αν η Γερμανία δεν αντέχει άλλο τη συνύπαρξη με τους τεμπέληδες φοροφυγάδες του Νότου, αν δεν μπορεί να ανήκει στον ίδιο όμιλο με αυτούς που κάνουν δύο μήνες διακοπές, ας φύγει εκείνη από την ευρωζώνη.
«Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει είναι με τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με τη μορφή των ευρωομολόγων, κάτι που η Γερμανία δεν θέλει, τότε η τελευταία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει», είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στο BBC. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει, βέβαια, ένα σημαντικό πλήγμα για τις εξαγωγές της. Αλλά όλα στη ζωή έχουν ένα τίμημα.
Προκειμένου να αποτραπούν αυτά τα δύο ακραία ενδεχόμενα, πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα συμφέροντα των πιστωτών και σε εκείνα των οφειλετών.
Πρέπει η έμφαση στη λιτότητα να συνοδευτεί με κίνητρα για την ανάπτυξη - το είπε και η Λαγκάρντ. Πρέπει ο φόβος να δώσει τη θέση του στην εμπιστοσύνη.
Οι οικονομικές μου γνώσεις δεν είναι σπουδαίες, αλλά στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Σαρκοζί και της Μέρκελ δεν διέκρινα δύο ηγέτες που αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης.
ΠΗΓΗ: tanea.gr