17 Αυγ 2011

Το μαγιό κάνει τη διαφορά


Μία διετία ήταν αρκετή για να δημιουργήσει στην κολύμβηση μια σύγχυση, που όμοιά της δεν υφίσταται στα εκατό και πλέον χρόνια ύπαρξης του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι τα συνθετικά μαγιό που χρησιμοποιήθηκαν το 2008 - 2009 άνοιξαν την πόρτα σε...
μια νέα διάσταση επιδόσεων...

Αλλά κανείς δεν φρόντισε να βάλει όρια και κανόνες... Οταν κάποια στιγμή η Διεθνής Ομοσπονδία (FINA) τα απαγόρευσε, χώρισε την ιστορία του αθλήματος σε δυο μεγάλες χρονικές περιόδους, τη «με» και τη «χωρίς» μαγιό τελευταίας τεχνολογίας.

Οι επικεφαλής της FINA επέτρεψαν αρχικά στην εταιρεία Speedo να λανσάρει τα μαγιό υψηλής τεχνολογίας. Αρχή έγινε με το επαναστατικό LZR της Speedo, χάρη στο σχεδιασμό του οποίου σημειώθηκαν 108 παγκόσμια ρεκόρ μόνο το 2008, εκ των οποίων τα 79 από αθλητές που φορούσαν LZR. Το συγκεκριμένο μαγιό αποτέλεσε τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της κολύμβησης, χάρη στο σχεδιασμό του, μέρος του οποίου έγινε στο διαστημικό κέντρο της NASA. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου οι αθλητές που φορούσαν μαγιό LZR πέτυχαν τα 23 από τα 25 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησαν το 94% των χρυσών μεταλλίων.

Ετσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Οπως ήταν αναμενόμενο, στο χορό μπήκαν και άλλες εταιρείες παρουσιάζοντας τις δικές τους «προτάσεις», όπως ήταν το ιταλικό Jaked 01, το οποίο προτιμούσε ο Γάλλος Φρεντερίκ Μπουσκέ (παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο), το Arena Χ-Glide του Γάλλου Αλέν Μπερνάρ (παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. ελεύθερο) και το Hydrofoil της Adidas χάρη στο οποίο η Γερμανίδα Μπρίτα Στέφεν πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. ελεύθερο. Ηταν η απάντηση από τις ανταγωνίστριες εταιρείες για τα απολύτως εφαρμοστά στο δέρμα μαγιό πολυουρεθάνης.

Οι ιθύνοντες της FINA στη συνέχεια προβληματίστηκαν αρκετά, για το αν θα έπρεπε να απαγορεύσουν τη χρήση κάποιων μαγιό ή όχι. Τελικά τα επέτρεψαν σχεδόν όλα, όπως αποδεικνύεται από τη λίστα των 202 επιτρεπόμενων μαγιό που απέστειλαν στις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη και αφορά στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ρώμης.
Και ο πόλεμος για το λεγόμενο και «τεχνολογικό ντόπινγκ» κορυφώθηκε.

 Ομως, τελικά, η αξιοπιστία του αθλήματος και οι «ίσες ευκαιρίες» που πρέπει να έχουν οι αθλητές εκτιμήθηκε ότι είναι πιο σημαντικά: Η FINA απαγόρευσε τα «σούπερ μαγιό». Αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόσφατο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης είναι απλώς υφασμάτινα, όπως τα παλιότερα. Και για το φόβο των Ιουδαίων δεν είναι καν ολόσωμα (με μανίκια).

Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν μόνο δυο νέα παγκόσμια ρεκόρ. Ο Ράιαν Λόχτε έγραψε ιστορία, όχι μόνο γιατί κέρδισε για δεύτερη φορά στην ίδια διοργάνωση τον Μάικλ Φελπς, αλλά, κυρίως, διότι κατέρριψε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση από τα τέλη του 2009, οπότε και απαγορεύτηκαν τα εξελιγμένα μαγιό.

Βέβαια, είναι οι ίδιοι αθλητές που παίρνουν τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις, ανεξάρτητα από το μαγιό τους. 
Εκείνο που έμεινε, ωστόσο, είναι η απουσία εξωπραγματικών επιδόσεων.


ΠΗΓΗ: enet.gr