25 Αυγ 2011

Οι Γερμανοί έρχονται για μπίζνες


Παζάρια με τους Γερμανούς για τις στρατηγικές υποδομές και τα ασημικά του κράτους που βγαίνουν προς πώληση ξεκινά επίσημα  στην Αθήνα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ένα «new deal» για την Ελλάδα, ώστε να στηρίξει το όραμα της...
οικονομικής ανάκαμψης.

Η επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Καπφέρερ, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι οι ελληνο-γερμανικές διαπραγματεύσεις με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις και την ενεργότερη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων σε τομείς αιχμής της πραγματικής οικονομίας έχουν προχωρήσει.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW Λουτς Κρίστιαν Φούνκε, αλλά και τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ.

Οι απρόθυμοι για να μας «σώσουν» Γερμανοί, έρχονται πρόθυμοι να μας αγοράσουν, αναζητώντας μια καλή συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ξεκινήσουν να επενδύουν σε τομείς που τους θεωρούν ιδιαίτερα προσοδοφόρους για τα συμφέροντά τους, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά) και συνολικά ο ενεργειακός κλάδος (ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ), οι υποδομές στρατηγικής σημασίας (δίκτυα ενέργειας, μεταφορές κ.ά.), ο τραπεζικός τομέας, τηλεπικοινωνίες, αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων, το περιβάλλον κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να συζητηθούν και πτυχές του σχεδίου... «Ελληνικός ήλιος» που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Κομισιόν και τη Γερμανία, και προβλέπει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, εργοστασίων κατασκευής πάνελ κ.ά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων, θα βρεθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της «παροχής τεχνογνωσίας» προς την ελληνική πλευρά, για τη δημιουργία μιας ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία - με τα ελάχιστα που έχουν γίνει γνωστά για το σχέδιο - προορίζεται να χρηματοδοτήσει και ουσιαστικά να «εγγυηθεί» επενδύσεις υποδομών στην Ελλάδα, που θα γίνουν κυρίως με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σε αυτή θα έχει μικρή συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο και μεγαλύτερη οι ιδιώτες (ξένες τράπεζες, επιχειρηματικά κεφάλαια κ.ά.).

Οι επαφές που θα έχει ο Καπφέρερ στην Ελλάδα, έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο 38χρονος επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) έχει αναλάβει από τον περασμένο Ιούλιο τον ρόλο του «μεσολαβητή» ανάμεσα στους Γερμανούς βιομηχάνους και την ελληνική κυβέρνηση, μεταφέροντας σε συστηματική βάση το ενδιαφέρον Γερμανών επιχειρηματιών για τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα.

ΠΗΓΗ: enet.gr