29 Αυγ 2011

Στήριξη ύψους 500 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους


Πρόγραμμα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων «που αγωνίζονται να αντιμετωπίζουν την κρίση», ύψους 500 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε για το τέλος του μήνα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα...
«Σε τρεις μήνες απεγκλωβίστηκαν πόροι 2,4 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ. Οι νεκρές εντάξεις μειώθηκαν κατά 38%. Δώσαμε οριστικό τέλος στη βιομηχανία των νεκρών έργων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα» δήλωσε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank «εφόσον επιτευχθεί» ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «δίνει ένα στίγμα και ένα μεγάλο μήνυμα. Το μήνυμα της εμπιστοσύνης ότι η ελληνική οικονομία έχει προϋποθέσεις ανάκαμψης» συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα υγιές που θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι ένα πλήγμα στην αγορά και ελπίζω να μην κρατήσει πολύ» σημείωσε για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, αναγνωρίζοντας ότι είναι απόφαση ολόκληρης της κυβέρνησης και θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε άδικο.

«Υλοποιήθηκαν τομές που μετατρέπουν το ΕΣΠΑ από ένα πρόγραμμα λαβύρινθο σε ένα ευέλικτο εργαλείο για την οικονομία» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και προανήγγειλε την επίσκεψη του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, δύο φορές μέσα στον Σεπτέμβριο, με στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή της απόφασης για την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95%. Βάσει της απόφασης θα επιστραφούν αναδρομικά 875 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 400 εκατ. ευρώ. «Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ μεταξύ Α' και Β' τριμήνου αυξήθηκε κατά 13,6%» είπε ο υπουργός. 

Για το θέμα των μεγάλων έργων που έχουν σταματήσει, ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και να λυθεί το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων.