1 Ιουλ 2011

Το Βερολίνο είπε «ja» στο γαλλικό σχέδιο



Το επίσημο «ναι» για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είπαν χθες οι γερμανικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη γερμανική... κυβέρνηση και αφορά συμμετοχή των τραπεζών σε σχέδιο που πρότειναν πρώτοι οι Γάλλοι. 
Το σχέδιο αυτό φορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν από το 2011 έως το 2014.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε, την ώρα που γινόταν γνωστό το αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν για στήριξη της ανάπτυξης μέσω του μηδενισμού της εθνικής συμμετοχής στα έργα που επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, αφού όπως υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, στα χαρτοφυλάκια γερμανικών τραπεζών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, αλλά περίπου το 55% αυτών δεν ωριμάζουν πριν από το 2020.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η συμφωνία αυτή, που βασίζεται σε παρόμοια πρόταση την οποία παρουσίασαν πρώτοι οι Γάλλοι, θα βοηθήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εκπονήσουν ένα νέο σχέδιο βοήθειας με την Ελλάδα. Οι σχετικές επίσημες διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Το Βερολίνο από την αρχή είχε θέσει σαν απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε οποιαδήποτε χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει κόντρα της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τους οίκους αξιολόγησης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μη εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών σε μετακύλιση ελληνικού χρέους, ενώ στο παρελθόν έχει πει ακόμη ότι η ΕΚΤ - που έχει στα χέρια της περίπου 40 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων - δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια λύση. Οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να κηρύξουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι εθελοντική.
 Το γαλλικό σχέδιο αφορά εθελοντικές επαναγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια, από τις ίδιες τράπεζες με νέα διάρκεια ωρίμασης 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, προτείνεται η επανεπένδυση από τις γαλλικές τράπεζες του 70% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήξουν από το 2011 έως το 2014. Το 50% θα επενδυθεί ξανά (roll over) σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, ενώ το υπόλοιπο 20% θα διοχετευτεί σε επενδύσεις με πολύ υψηλή αξιολόγηση (ΑΑΑ), που θα χρησιμοποιηθούν σαν εγγύηση για την αποπληρωμή των 30ετών αυτών νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων.

 Την εκπόνηση σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με άμεση υλοποίηση της πρότασης Γιούνκερ για εξαίρεση της Ελλάδας από τον όρο της συγχρηματοδότησης για τη συνέχιση ή και την έναρξη μεγάλων έργων στην Ελλάδα και παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει ότι αυτό απαιτεί τον συνδυασμό του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος με μια δέσμη προτάσεων για την ελληνική οικονομία.
Το σχέδιο, κατά τον Πρωθυπουργό, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πέντε άξονες.

n. Ο πρώτος θα πρέπει να αφορά επείγουσες δράσεις για την προσαρμογή των επιχειρήσεων και των διοικητικών μηχανισμών στις ανάγκες διαχείρισης της κρίσης.
n.  Ο δεύτερος θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της εθνικής συμμετοχής, όπως και μελέτες σκοπιμότητας για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες).
n. Ο τρίτος θα πρέπει να επιτύχει τη συμμετοχή των ιδιωτών στην πραγματική οικονομία. Μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις κρατών μελών συμμετέχουν σε εταιρικά σχήματα που συμβάλλουν με τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.
n. Ο τέταρτος θα πρέπει να αφορά μια επανασχεδίαση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, με παράλληλη επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.
n. Ο πέμπτος άξονας θα πρέπει να αφορά μια πρωτοβουλία των αρμόδιων υπουργείων της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση Συμφώνων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας με κράτη μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: tanea.gr