1 Ιουλ 2011

Στους Περιφερειάρχες από σήμερα η διαχείριση του ΕΣΠΑ


Συζήτηση εφ όλης της ύλης, με έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας, είχαν σήμερα οι 13 αιρετοί Περιφερειάρχες με τον υπουργό Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, ενώ λίγο αργότερα είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου....

Από σήμερα πρώτη Ιουλίου, οι αιρετοί Περιφερειάρχες θα ασκούν αρμοδιότητες ανάπτυξης και υποδομών που μέχρι χτες βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της κεντρικής διοίκησης και θα διαχειρίζονται πλέον εκείνοι το ΕΣΠΑ.

Η άποψη των περισσότερων περιφερειαρχών, όπως αφέθηκε να διαφανεί από ολιγόλογα σχόλια μετά τη λήξη της συνάντησης με τον υπουργό, είναι πως η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι «η μεγάλη ευκαιρία της χώρας», και όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «αν το πολιτικό σύστημα το συνειδητοποιήσει, τότε η κρίση θα αντιμετωπιστεί ευκολότερα».
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τη μεριά του, τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια απ΄ όλους για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος και αυτό θα γίνει, όπως είπε, με ανάπτυξη στην Περιφέρεια.

«Η μεταφορά αυτών των προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, ακριβώς εκεί στοχεύει: σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, στη στήριξη της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάδειξη της Περιφέρειας, κάθε Περιφέρειας, που μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης, ανάπτυξης και προοπτικής για όλους τους Έλληνες».

Χαρακτήρισε επιπλέον τους Περιφερειάρχες «θεμελιωτές μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που θέλει να φέρει την εξουσία, την Πολιτεία κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη, για να αντιμετωπίσει πραγματικά τις καθημερινές ανάγκες και τα προβλήματα σε όλους τους τομείς», προσθέτοντας ότι το κράτος γίνεται πιο επιτελικό, με ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μικρύνει η απόσταση μεταξύ υπουργείων και περιφερειών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Οι περιφέρειες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, χρειάζονται όμως την τεχνική υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης».