Σε άρνηση φαίνεται να βρίσκονται οι Έλληνες, ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα τους από τη χρεοκοπία, γράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, ενώ η Wall Street Journal διερωτάται «Τι θα συμβεί αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι... δεν θέλουν να σωθούν;».
Σύμφωνα με το Reuters, σε μια αντίδραση που προκαλεί οργή στο εξωτερικό, «οι Έλληνες φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αντί να αποδεχθούν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την χώρα τους και είναι ανάγκη να πάρουν επώδυνα φάρμακα».
Οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο αναλυτής της HIS Global Insight, Jan Randolph, ενώ κι άλλοι αναλυτές σχολιάζουν στο πρακτορείο πως κανένα τμήμα της κοινωνίας δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ οι επενδυτές φοβούνται ότι οι πολιτικές αναταραχές και η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας, μπορεί να σπρώξουν τη χώρα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Τη στιγμή που χώρες όπως η Λετονία έχουν λάβει το φάρμακο του ΔΝΤ, και υπέστησαν άμεση αλλά επώδυνη συρρίκνωση και τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης, η ελληνική υπόθεση απειλεί να μοιάσει με την περίπτωση της Αργεντινής, που χρεοκόπησε το 2001 και είναι ακόμη εκτός αγορών», επισημαίνει το Reuters.
«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υποδεικνύουν η μία την άλλη ως υπεύθυνους για το ότι δεν έχει βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού κλάδου κατηγορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, οι τελευταίοι τους φοροφυγάδες και οι περισσότεροι Έλληνες λένε ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι το βασικό πρόβλημα», σημειώνει το Reuters και επικαλείται δηλώσεις του Θεόδορου Κολουμπή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τάση τους να θεωρούν κάποιον άλλο υπεύθυνο για οτιδήποτε πάει στραβά.
«Είναι σαν κάποιος να έχει μια πολύ σοβαρή ασθένεια, και θέλει να ξέρει τι την προκάλεσε αντί θα πάρει φάρμακα να θεραπευτεί».
Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στην Wall Street Journal, ο Άλεν Μάτιχ γράφει πως ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανακούφιση του χρέους της ελληνικής οικονομίας, όμως τα σχέδιά τους δεν έχουν καμία αξία αν στην προσπάθεια αυτή δεν συμμετέχει η νέα κυβέρνηση. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν η Ελλάδα αποφάσιζε ότι «δεν θέλει να παίξει»;
«Η Ελλάδα αρχίζει να αναρωτιέται, αν υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος να βγει από την κρίση. Αναπόφευκτα, η εμπειρία της Αργεντινής, που άρχισε να ανακάμπτει τρία χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, αρχίζει να τραβά το ενδιαφέρον πολλών. Όμως οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν οι Έλληνες αποφασίσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αργεντινής και να βγουν από τη νομισματική ένωση; Όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, στη προοπτική αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, η ΕΕ θα προχωρούσε σε τεράστιους συμβιβασμούς – ίσως ακόμα και να ξεχνούσε το χρέος της Ελλάδας».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr