23 Ιουν 2011

Το χάπι του εθελοντισμού. Από την Κύρα Αδάμ


Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία ξεκίνησαν χθες έναν αγώνα δρόμου για να διαμορφώσουν το δεύτερο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στη χρεοκοπία και η ευρωζώνη σε δίνη αρνητικών εξελίξεων.
Τα Υπουργεία Οικονομικών των τριών χωρών κάλεσαν εκ παραλλήλου τους κατόχους ελληνικών ομολόγων (τράπεζες και φορείς) να... αποφασίσουν εθελοντικώς τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των όρων και του ύψους του νέου δανείου σωτηρίας της Ελλάδας.

Στόχος αυτής της διερευνητικής προσπάθειας είναι, να διαμορφωθεί εθελοντικώς το «πλειοψηφικό πακέτο» του 51% των κατόχων ελληνικών ομολόγων το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να «τρέξει» το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική συμμετοχή πιστωτών της Ελλάδας στο νέο δάνειο προς τη χώρα έχει αναχθεί σε κομβικό σημείο του συνολικού σχεδίου, διότι μια «υποχρεωτική» συμμετοχή πιστωτών θα εκληφθεί από τις αγορές ως απόδειξη της ελληνικής χρεοκοπίας, με αρνητικές επιπτώσεις για χώρες της ευρωζώνης σε κίνδυνο (π.χ. Ισπανία) και συνολικότερα για το ίδιο το ευρώ.

Εκτός από τις τρεις παραπάνω χώρες και οι ιρλανδικές τράπεζες αλλά και οι πορτογαλικές έχουν στην κατοχή τους σοβαρό αριθμό ομολόγων.

Οι «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν περίπου 30 δισ. ευρώ στο συνολικό νέο δάνειο των 100-120 δισ. ευρώ, που «ετοιμάζεται» για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα επιτρέπει στους ιδιώτες πιστωτές, να διακρατούν τα ελληνικά ομόλογα για μια αυξημένη περίοδο (ίσως και 7 έτη) μετά τη λήξη τους.


Το ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Δεν είναι σίγουρο, δηλαδή, ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα σχηματίσουν το πλειοψηφικό πακέτο του 51%, όπως δεν είναι γνωστό τι είδους «ανταλλάγματα» θα ζητήσουν ενδεχομένως από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους για να συμμετάσχουν στο «πείραμα» της διαμόρφωσης του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Οπως και να 'χει το πράγμα, οι αγορές, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεν πρόκειται να καταπιούν εύκολα «το χάπι του εθελοντισμού» στο σχέδιο ελληνικής διάσωσης και θα αντιδράσουν βίαια, υψώνοντας τη σημαία των σπρεντ σε δυσθεώρητα ύψη, ένα ενδεχόμενο που θα χτυπήσει, έστω και πρόσκαιρα (;), άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Παρά ταύτα, οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία κυρίως) παίρνουν το ρίσκο να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς το νέο δάνειο σωτηρίας της Ελλάδας, ώστε να μη σημάνει το καμπανάκι της χρεοκοπίας στην Ελλάδα μια ώρα αρχύτερα.

ΦΥΣΙΚΑ και οι δύο αυτές χώρες έχουν φροντίσει να ξεφορτωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών τους...
Ομως, αυτή δεν είναι η πειστική εξήγηση για όλη αυτή τη φούρια για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Η επίσημη εξήγηση είναι ότι η Ευρώπη, σώζοντας την Ελλάδα, σώζει τον εαυτό της και το ευρώ. 

Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτές τις αόριστες πολιτικάντικες δηλώσεις, δυστυχώς δεν θα αργήσουμε να το δούμε κατάματα.

ΠΗΓΗ: enet.gr