'Θα τους τεθεί το δίλημμα ή συμμετέχετε ή στο τέλος μπορεί να τα χάσετε όλα".
Η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί δεν συνιστά έκπληξη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είχε άλλη επιλογή από την υιοθέτηση μιας εκδοχής της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", όπως...
αυτή διατυπώθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί.
Η γερμανική αξίωση πραγματικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας είχε χάσει τη σοβαρότητά της, από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης κατέστησαν σαφές, ότι οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της υποχρεωτικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, θα εκλαμβανόταν ως αναδιάρθρωση.
Αλλωστε, ούτε η ΕΚΤ είχε αφήσει την παραμικρή ελπίδα στο Βερολίνο, ότι θα συναινούσε σε μια υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ετσι, Μέρκελ και Σαρκοζί για μία ακόμη φορά τήρησαν τα προσχήματα. Ο γαλλογερμανικός άξονας που το τελευταίο επτάμηνο είχε ατονήσει, ξύπνησε.
Η καγκελάριος υποχώρησε και δέχθηκε να είναι "εθελοντική" η συμμετοχή των τραπεζών.
Ο Γάλλος πρόεδρος, γνωρίζοντας πόσο εκτεθειμένες με τα ελληνικά ομόλογα είναι οι τράπεζες της χώρας του, απέρριπτε μέχρι πρόσφατα οποιαδήποτε αναφορά σε ανάμιξη των ιδιωτών πιστωτών. Στο Βερολίνο μετακινήθηκε από τη θέση του, αποδεχόμενος και αυτός τη "συμμετοχή" του ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.
Ενστάσεις για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών εκφράζουν πολλοί αναλυτές.
Τα επίμαχα σημεία κατά την άποψή τους είναι:
1. η διάθεση των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση στο κόστος και
2. το χρονοδιάγραμμα μέχρι να κλειδώσει το πακέτο.
Για το μεν δεύτερο, το Βερολίνο απαντά δια του υφυπουργού Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν ότι το Eurogroup θα συγκεκριμενοποιήσει σήμερα τις αποφάσεις, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα εφαρμογής θα τα οριστικοποιήσει στο άτυπο συμβούλιο της 11ης Ιουλίου.
Οι πιέσεις.
Αναφορικά με τη διάθεση των πιστωτών να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση στο κόστος η αναλύτρια του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Κριστίνα Ντουντς, θέτει το ερώτημα πόσοι και ποιοι θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ληξιπρόθεσμα ομόλογά τους με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ποιο θα είναι το συγκεκριμένο ποσό, που θα προκύψει στη βάση του "εθελοντισμού;".
Κύκλοι του Βερολίνου εκτιμούν ότι θα ασκηθούν παρασκηνιακά πιέσεις στις τράπεζες και στους ασφαλιστικούς ομίλους.
Θα τους τεθεί το δίλημμα ή συμμετέχετε ή στο τέλος μπορεί να τα χάσετε όλα. Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι λίγες.
Οπως τονίζει ο αναλυτής Ματίας Ζίλμπερλινγκ, το γερμανικό Δημόσιο ελέγχει δύο από τις γερμανικές τράπεζες που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Είναι η "κακή τράπεζα" Hypo Real Estate (περίπου 10 δισ. ευρώ) και η Commerzbank (2,9 δισ. ευρώ). Δεν αποκλείεται επίσης να δείξουν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ντιλ η Post Bank και η Deutsche Bank.
Πολλοί αμφιβάλλουν, ωστόσο, αν θα ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, που έχουν μάθει να σώζονται από τα κράτη, καθώς θεωρούνται "συστημικής σημασίας" όμιλοι.
Η "Abendzeitung" του Μονάχου υπενθυμίζει, πάντως, στους αναγνώστες της τα δεινά των Ελλήνων και καλεί το Βερολίνο να αφήσει στην άκρη τους δισταγμούς και τα προσχήματα:
"Βοηθήστε τους Ελληνες και αφήστε τους τακτικισμούς.
Κανείς δεν αντλεί τόσα οφέλη από το ευρώ όσα εμείς", υπογραμμίζει η εφημερίδα.ΠΗΓΗ: ethnos.gr