Η καγκελάριος της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα να περάσει στον κυβερνητικό της συνασπισµό απόφαση για ενδεχόµενη νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Η πίεση φαίνεται να είναι τέτοια ώστε να την οδηγεί σε λαϊκιστικές εκτροπές που παραπέµπουν στις παλινωδίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα..
την άνοιξη του 2010, όταν είχε µπροστά της το φάσµα της ήττας στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τώρα η κ Μέρκελ µιλώντα ςσε κοµµατικό ακροατήριο στηλιτεύει τα όρια συνταξιοδότησης και τις «µεγάλες διακοπές» των Νοτιοευρωπαίων, για να κατευνάσει τις κινήσεις ανταρσίας στο στρατόπεδο της συµπολίτευσης.
Η συλλήβδην καταγγελία των «καλοπερασάκηδων Νοτιοευρωπαίων» προκάλεσε άµεσες αντιδράσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης και κριτική από γερµανικά µέσα ενηµέρωσης. Η πόλη Μέσεντε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου πραγµατοποιήθηκε η συγκέντρωση του CDU και εµφανίστηκε η κ. Μέρκελ, θα παρέµενε όπως ήταν, «άσηµη», αν δεν συνδέονταν µε την τοποθέτηση αυτή της κ. Μέρκελ σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη συγκυρία αποφάσεων για το ευρώ» έγραψε ενδεικτικά η «Süddeutsche Zeitung».
Σκληρή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκµαρ Γκάµπριελ, κατηγορώντας την κ. Μέρκελ ότι «ποντάρει ακόµα µία φορά στον λαϊκισµό και όχι στα επιχειρήµατα». Ο πρόεδρος του SPD πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σµιτ, Κολ και Σρέντερ µόνο και µόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότηµα του κόσµου. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά, αντί να αναλάβει επιτέλους ευθύνη για την Ευρώπη ως σύνολο». Ο κ. Γκάµπριελ επέρριψε στην καγκελάριο την ευθύνη ότι δηµιουργεί κλίµα στις πλάτες του ελληνικού λαού, σηµειώνοντας: «Το πρόγραµµα περικοπών, το οποίο επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στον λαό είναι άνευ προηγουµένου».
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Κρίστοφ Στέγκµανς να σχετικοποιήσει τις δηλώσεις Μέρκελ, επικαλούµενος τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβου λίου της 25ης Μαρτίου για το «Σύµφωνο για το ευρώ συν», όπως ονοµάστηκε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας. «Το ζήτηµα είναι η σύγκλιση των πραγµατικών ορίων συνταξιοδότησης µε τα προβλεπόµενα από τον νόµο όρια» είπε ο κ. Στέγκµανς.
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Επίθεση δέχτηκε η κ. Μέρκελ και από τους Πράσινους. «Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως από δηλώσεις σε κοµµατικές εκδηλώσεις» είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεµ Οζντεµίρ στο «Sπegel Online». «Η αυθαίρετη ανάδειξη ορισµένων σηµείων δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα ούτε την Πορτογαλία ούτε την Ισπανία, αλλά ούτε αντικατοπτρίζει την πραγµατικότητα», τόνισε. Συνέστησε δε στην κ .Μέρκελ «αντί να δίνει συµβουλές στους ευρωπαίους εταίρους, να προωθήσει επιτέλους έναν συνετό και λειτουργικό συντονισµό της οικονοµικής και δηµοσιονοµικής πολιτικής µέσα στην Ε.Ε.». Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, πρόεδρος της οµάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολίασε ότι «όταν κάποιος µιλάει για οικονοµική σύγκλιση πρέπει να αφήνει κατά µέρος τα απλοϊκά συνθήµατα και τις προκαταλήψεις».
Στο στόχαστρό της µπροστά στο κοµµατικό ακροατήριο, οι συντάξεις και οι διακοπές...
Τι είπε η καγκελάριος στην κοµµατική εκδήλωση
«Το ζήτηµα δεν είναι µόνο να µη δηµιουργούνται χρέη, το ζήτηµα είναι επίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να µη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη απ’ ό,τι στη Γερµανία, αλλά όλοι να καταβάλλουν λίγο µεγαλύτερη προσπάθεια, αυτό είναι σηµαντικό».
«∆εν µπορούµε να έχουµε ένα κοινό νόµισµα και ο ένας να κάνει µεγάλες διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν µπορεί να συνεχιστεί ταυτόχρονα για καιρό».
«Φυσικά και θέλουµε το ευρώ, και φυσικά δεν θέλουµε κάποιος να χρεοκοπήσει και µετά να συµπαρασυρθούµε όλοι µαζί».
«∆εν µπορούµε να είµαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούµε, ας συνεχίσουν αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν µέχρι τώρα».
«Ναι, η Γερµανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερµανία θα βοηθήσει µόνον όταν οι άλλοι καταβάλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί».
TA NEA on line