19 Μαΐ 2011

Στο σκαμνί η μαφία των Κυκλάδων


Με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε είχαμε σύγκλιση της ολομέλειας των Εφετών Αιγαίου προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής για την υπόθεση που αφορά την «εξαφάνιση» προστίμων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ 
πρόστιμα που αφορούσαν πολεοδομικές... παραβάσεις.Η συγκεκριμένη «κίνηση» του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της υπόθεσης του «κυκλώματος των Κυκλάδων», αφού ειδικός εφέτης ανακριτής ορίζεται μόνο σε υποθέσεις τρομοκρατίας ή για πολιτικά σκάνδαλα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso, από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Έφη Σάλμα σε βάρος του τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και κατά του νομάρχη και του αντινομάρχη Κυκλάδων, η ανάκριση παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση.
Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, της παράβασης καθήκοντος, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παρασιώπησης εγκλήματος, της υπεξαίρεσης από δημοτικούς υπαλλήλους, της πλαστογραφίας και υπεξαγωγής εγγράφων της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και της νόθευσης εγγράφων.


Η εφημερίδα συνεχίζει και αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο διευθυντής και υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου από τις αρχές του 2005 μέχρι και τα τέλη του 2009 δεν μερίμνησαν για τη σύνταξη καταλόγων για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο, ούτε απέστειλαν τα πρόστιμα για είσπραξη στις αντίστοιχες εφορίες των περιοχών.Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν καταβάλει από 15.000 έως 20.000 ευρώ στους εμπλεκομένους για να σώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Αφού η Πολεοδομία θα βεβαίωνε ότι έχουν κατεδαφιστεί .


Σύμφωνα με την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το σύνολο των προστίμων δεν εισπράχτηκαν ποτέ, με δικαιολογία την άδεια εγκυμοσύνης μια υπαλλήλου της Πολεοδομίας Σύρου, τα πρόστιμα αγγίζουν περίπου τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα ε την έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης που διενέργησαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την δεκαετία 1997 - 2007, διαπιστώθηκε ότι πρώην προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου διέθετε 15 τραπεζικούς λογαριασμούς, ή ατομικούς ή κοινούς με τη σύζυγο και την κόρη του, στους οποίους είχαν κατατεθεί 684.000 ευρώ, όλα εκτός μισθοδοσίας.

Ταυτόχρονα ο υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας διέθετε 26 τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους την ίδια δεκαετία είχε κατατεθεί το ποσό των 3.241.000 ευρώ, πάλι εκτός μισθοδοσίας. Σύμφωνα με την δικογραφία οι καταθέσεις αυτές δεν δικαιολογούνται από την μισθοδοσία ενώ τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα.

newsday.gr