9 Μαΐ 2011

Αρχίζει σαφάρι πετρελαίου ανοιχτά της Πελοποννήσου


Δύο άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι κρατικές αρχές και δείχνουν τις πρώτες πετρελαιοπιθανές περιοχές στη χώρα μας, τον Πατραϊκό και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».
Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα ξεκινήσουν...
στις 15 Μαΐου οι πρώτες σεισμικές έρευνες από μεγάλες ξένες εταιρείες. Στον Πατραϊκό Κόλπο υπάρχουν βεβαιωμένα 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και στην Κυπαρισσία κυμαίνονται από 9 μέχρι 27 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης την περασμένη εβδομάδα για την έναρξη ερευνών στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, μετά το τέλος της επίσκεψής του στη Νορβηγία, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει πια το θέμα των υδρογονανθράκων και κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ημέρες θα περάσει από δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) αλλά και για τις μεθόδους ερευνών.

Ταυτόχρονα ο κ. Μανιάτης προχωρεί στην ανάπτυξη Συστήματος Πληροφοριών (M.I.S.) για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση του σημαντικού πλούτου στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 30 ετών.

Kολοσσοί
Τέσσερις με πέντε επιχειρήσεις-κολοσσοί στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκάλυψη του «μαύρου χρυσού» της χώρας μας.

Η σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων είναι προφανής μέσα από το τι έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Πρίνος στην ελληνική οικονομία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 12 με 14 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ.

Χρειαζόμαστε 120 εκατ. βαρέλια τον χρόνο. Ο Πρίνος κάλυπτε το 1/5 των αναγκών μας και έχει δώσει αθροιστικά 600 εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία.

Εκτιμάται πως μπορεί να καλυφθεί το 1/5 με 1/3 των πετρελαϊκών μας αναγκών με έσοδα γύρω στο 1 με 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Πατραϊκός
200 εκατ. βαρέλια στον βυθό


Την πρώτη «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας δείχνει το πρώτο άκρως εμπιστευτικό έγγραφο.

Είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο κι εκτείνεται δυτικά στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα στα νησιά της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και της Λευκάδας.

Εκεί κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα των νησιών του Οδυσσέα οι ειδικοί εκτιμούν ότι κρύβονται 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Δύο φορές ο Πρίνος. Τα κοιτάσματά του έχουν δώσει τα 25 χρόνια λειτουργίας τους γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια. Οπως φαίνεται, ένας είναι ο κύριος στόχος, με πιθανό δυναμικό της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Απομένει το γεωτρύπανο για να αποδείξει την αλήθεια.

Η πιθανότητα ανακάλυψής του είναι στο 11%. Ποσοστό, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής», το οποίο θεωρείται «δυνατό», σύμφωνα με την παγκόσμια μεθοδολογία των ερευνών, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το ιδανικό είναι 20%, ωστόσο, πρόκειται για μία καλή αρχή.


9 έως 27 εκατ. βαρέλια το στοίχημα στο Κατάκολο

Το δεύτερο έγγραφο χαρτογραφεί το κοίτασμα του Κατάκολου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ανεξερεύνητο δυναμικό της περιοχής εντοπίζεται σε δύο στόχους. Η πιθανότητά τους περί ύπαρξης πετρελαίου κυμαίνεται από τα 9 μέχρι τα 27 εκατομμύρια βαρέλια. Κι εδώ η μέση πιθανότητα ανακάλυψης είναι 11%. Το πιθανό κοίτασμα πετρελαίου ξεκινά από τα παράλια του Νομού Ηλείας στο Ιόνιο Πέλαγος και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Σε αυτές τις περιοχές πιο παλιά είχαν γίνει γεωτρήσεις κι είχαν εκτιμηθεί ότι τα απολήψιμα αποθέματα πως είναι 2 με 4 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στις περιοχές του Δυτικού Κατάκολου και της Ζακύνθου οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί και συγκεκριμένα την περίοδο ανάμεσα στο 1974 και το 1986 οπότε κι είχαν στεφθεί με επιτυχία. Οι κρατικές τότε εταιρείες ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και Ελληνικά Πετρέλαια είχαν κάνει ορισμένες από τις συνολικά 74 γεωτρήσεις έχοντας εντοπίσει οριακό κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου και ασφάλτου στη Ζάκυνθο.

Επιπλέον, θυμίζουν πως το 1997 όταν διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων δύο όμιλοι διεθνών εταιριών οι ENTERPRISE OIL και TRITON εκτέλεσαν έξι άγονες γεωτρήσεις στην Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τον Πατραϊκό Κόλπο με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν το 2000 με 2001.