18 Απρ 2011

Οι αγρότες μας δεν ξέρουν γιατί πληρώνουν το χαράτσι του ΕΛΓΑ


Άρθρο του Βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια

    Εδώ και κάποιες εβδομάδες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε να οργανώνει τον εισπρακτικό μηχανισμό για να εξασφαλίσει ότι ο ΕΛΓΑ θα βάλει την εισφορά του αγρότη στο ταμείο. Εξέδωσε εγκυκλίους για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, δημοσίευσε «τιμοκατάλογο» με τα τσουχτερά..
ασφάλιστρα, έβγαλε διευκρινιστικές εγκυκλίους, διέδωσε φήμες περί εκπτώσεων και δόσεων, περί συμψηφισμού της με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ. Η Κυβέρνηση προσπάθησε να διαφημίσει το γεγονός ότι η εισφορά για τον ΕΛΓΑ αυξήθηκε «μόλις» κατά 1% για τη φυτική παραγωγή και κατά 0,25% για το ζωικό κεφάλαιο. Η πραγματικότητα είναι ότι το χαράτσι είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της ασφαλιζόμενης αξίας όχι με τιμολόγια, αλλά με αυθαίρετους δείκτες. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια εισφορά, αυξημένη ακόμα και 100%. 
Το χειρότερο όμως είναι ότι εδώ και επτά μήνες από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει πει στους αγρότες με ποιους όρους ασφαλίζονται. Οι νέοι Κανονισμοί Ασφάλισης του ΕΛΓΑ ακόμα δεν έχουν συνταχθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παραγωγοί μας καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά το χαράτσι του ΕΛΓΑ, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τι ασφαλίζουν, ούτε τι κίνδυνοι καλύπτονται, ούτε τι δικαιώματα απορρέουν από την ασφάλιση.
Υπάρχουν μια σειρά σοβαρότατα αδιευκρίνιστα ζητήματα. Καταρχήν, τόσο για τη φυτική παραγωγή, όσο και για το ζωικό κεφάλαιο, ακόμα περιμένουμε να οριστούν οι υποχρεωτικά καλυπτόμενοι κίνδυνοι. Να μάθουν δηλαδή οι παραγωγοί που θα καταβάλουν μόνο την ειδική εισφορά (δηλαδή οι παραγωγοί που θα έχουν τη στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη) για ποιες ζημιές θα τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ο νόμος είναι ασαφής, αφού αναφέρει μεν τους κινδύνους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δεν διευκρινίζει όμως αν κατατάσσονται στους υποχρεωτικά ασφαλιζόμενους, ή εάν ο παραγωγός χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον εισφορές για να είναι πλήρως προστατευμένος.
    Δεύτερο μείζον ζήτημα, το ποσοστό απαλλαγής κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει. Σήμερα, για τη φυτική παραγωγή, το ποσοστό είναι 20%, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για το ζωικό κεφάλαιο. Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι τα ποσοστά απαλλαγής με τους νέους κανονισμούς. Και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι υπενθυμίζω ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ υπήρχαν δύο δυσμενέστατες διατάξεις. Πρώτον, η απαλλαγή ήταν 20% υπολογιζόμενη ως ποσοστό της συνολικής ασφαλιζόμενης αξίας ανά καλλιέργεια και όχι για κάθε αγροτεμάχιο. Και δεύτερον, υπήρχε ρητή πρόβλεψη ότι για καλλιέργειες που επί πέντε χρόνια προ του έτους ασφάλισης στον ΕΛΓΑ εμφάνιζαν ζημίες δυσανάλογες προς τις εισφορές, το ποσοστό της απαλλαγής μπορούσε να φτάσει το 50%. Οι διατάξεις αυτές αποσύρθηκαν έπειτα από τις δριμύτατες αντιδράσεις, φοβούμαι όμως ότι ίσως επανέλθουν πλαγίως μέσω του νέου κανονισμού.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με επίσημο έγγραφό του, θεωρεί ότι «δεν υπάρχει κενό νόμου στη διαδικασία ασφάλισης», γιατί προφανώς θεωρεί επουσιώδες το να ξέρουν οι αγρότες μας για τι πληρώνουν. Διαβεβαιώνει ότι ουδεμία αλλαγή υπάρχει στις διαδικασίες των εκτιμήσεων, κι όμως στην Κορινθία οι παραγωγοί μας έχουν ήδη νιώσει τις αλλαγές στο πετσί τους. Θεωρεί λεπτομέρεια το γεγονός ότι οι ανύπαρκτοι κανονισμοί ασφάλισης θα ισχύσουν αναδρομικά, κι ωστόσο οι αγρότες πληρώνουν προκαταβολικά.  Και θέλω να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό: θα έδινε ποτέ τα χρήματά του σε ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς να έχει δει το συμβόλαιο;