18 Απρ 2011

Οι ηγέτες των εξεγέρσεων εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ


Οργανώσεις των ΗΠΑ, που χρηµατοδοτούνται από την αµερικανική κυβέρνηση, εξέθρεψαν τις αραβικές εξεγέρσεις, από την εποχή ακόµη που οι ΗΠΑ διοχέτευαν δισεκατοµµύρια δολάρια στα καθεστώτα των χωρών αυτών στο πλαίσιο στρατιωτικών προγραµµάτων και εκστρατειών κατά της τροµοκρατίας.


Σύµφωνα µε τους... «Νιου Γιορκ Τάιµς», οι οποίοι επικαλούνται τηλεγραφήµατα του Wikileaks και πρόσφατες συνεντεύξεις πρωταγωνιστών – χωρίς πάντως να αµφισβητούν τον «αυτόχθονα» χαρακτήρα των εξεγέρσεων –, σηµαντικές οργανώσεις και ηγέτες των εξεγερµένων είχαν εκπαιδευτεί από τους Αµερικανούς, πώς να διεξάγουν εκστρατείες και να οργανώνουν τον πληθυσµό µέσω των νέων µέσων ενηµέρωσης.

Πρόκειται για κινήµατα και πρόσωπα όπως το Κίνηµα Νεολαίας της 6ης Απριλίου στην Αίγυπτο, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα στο Μπαχρέιν, την Εντσάρ Κάντι, ηγέτιδα της νεολαίας στην Υεµένη, τον ηγέτη της αιγυπτιακής νεολαίας Μπάσεµ Φάτι.

Εκπαιδεύτηκαν και χρηµατοδοτήθηκαν από οργανώσεις όπως το ∆ιεθνές Ρεπουµπλικανικό Ινστιτούτο, το Εθνικό ∆ηµοκρατικό Ινστιτούτο (που διατηρούν χαλαρούς δεσµούς µε το Ρεπουµπλικανικό και το ∆ηµοκρατικό κόµµα των ΗΠΑ αντιστοίχως), καθώς και από τον Οίκο της Ελευθερίας (Freedom House), ο οποίος χρηµατοδοτείται κυρίως από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

Μεταξύ άλλων, το facebook, το Google, το MTV, η Νοµική Σχολή του Κολούµπια και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ είχαν χρηµατοδοτήσει συνάντηση το 2008 στη Νέα Υόρκη, για να εκπαιδευθούν ηγέτες της αιγυπτιακής νεολαίας.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line