5 Απρ 2011

Κώστας Κόλλιας: « Βάλλονται πανταχόθεν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες»


Συνάντηση με εκπροσώπους των πολυτέκνων του Νομού είχε τη Δευτέρα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, κατά την οποία συζήτησαν τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και τα νέα μέτρα που προγραμματίζονται, και που πλήττουν..
τις πολύτεκνες οικογένειες. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία ώστε να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ειδική μεταχείριση που αρμόζει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έχοντας μεγαλώσει σε πολύτεκνη οικογένεια είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά ότι για τους πολύτεκνους, κάθε εξίσωση ισοδυναμεί με αδικία και ανισότητα. Τον περασμένο Μάρτιο, η Κυβέρνηση περιέκοψε οριζόντια τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, καθώς και τα επιδόματα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς την παραμικρή πρόνοια για τους πολύτεκνους. Η Κυβέρνηση εξίσωσε έτσι τον άγαμο με την πολυμελή οικογένεια, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης. Εξίσωσε τους πολύτεκνους και στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, και στην περικοπή της σύνταξης για γονείς που συνεχίζουν να εργάζονται. Στη συνέχεια βεβαίως ήρθε η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία είχε ανισοβαρείς συνέπειες για τους πολύτεκνους. Ακολούθησαν πολλές δυσμενείς ρυθμίσεις, όπως οι μετεγγραφές παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε ΑΕΙ και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Ωστόσο η Κυβέρνηση αυτούς τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αφαιμάξει τους πολύτεκνους. Η πρώτη βολή ήρθε με τον Νόμο 3918/2011 που ψηφίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίο η χορήγηση του, ήδη μειωμένου, μηνιαίου επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες θα γίνεται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, στο ίδιο νόμο επιχειρείται με απαράδεκτες μεθοδεύσεις να εξοικονομήσει το κράτος 10 και 20 ευρώ από τις πολύτεκνες μητέρες, καταργώντας το κατώτατο όριο επιδόματος. Μία άλλη ανησυχητική διάταξη, είναι αυτή που διακρίνει τις τρίτεκνες από τις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτή η διάκριση είναι πιθανώς προμήνυμα ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να μην αναγνωρίζει πλέον τις τρίτεκνες οικογένειες ως χρήζουσες ιδιαίτερης μέριμνας – μέριμνα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε θεσμοθετήσει με νόμο το 2006. Η χαριστική βολή θα έρθει, απ’ ότι φαίνεται, στο Μνημόνιο 4, όπου υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, μέρος της οποίας θα προέλθει από περικοπές και στον αριθμό των δικαιούχων και στο ποσό των επιδομάτων. Φαίνεται ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία θα συνυπολογίζονται και τεκμήρια διαβίωσης, με απώτερο σκοπό τη μείωση των δικαιούχων του πολυτεκνικού επιδόματος, του επιδόματος τρίτου παιδιού και της ισόβιας σύνταξης για πολύτεκνες μητέρες.
Η Κυβέρνηση αγνοεί τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες σε μία γερασμένη χώρα, όπως η Ελλάδα. Η υπογεννητικότητα και η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, έχει αυξήσει σε τέτοιο βαθμό το ποσοστό των αλλοδαπών στον πληθυσμό, ώστε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Πριν από λίγους μήνες, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους. Τώρα η Κυβέρνηση όχι μόνο τα θεσπίζει, αλλά διευρύνει και το πεδίο εφαρμογής τους. Πριν λίγους μήνες ο συνταγματολόγος κ. Λοβέρδος τα θεωρούσε «άδικα», σήμερα όμως λησμονεί το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδας, το οποίο λέει ότι «οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος». Βέβαια ο κ. Λοβέρδος δεν είναι μόνος. Όλη η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει λησμονήσει πολλές επιταγές του Συντάγματος, όπως την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εργασίας. Η έννοια του «κοινωνικού κράτους» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ και οι πολύτεκνες οικογένειες πληρώνουν ακριβά την αναλγησία αυτής της Κυβέρνησης.»