5 Απρ 2011

Λύσεις - «πακέτα» για κάθε ασθένεια


Μία νέα δραστική θεραπευτική παρέμβαση για την υγεία των Ελλήνων ασθενών αλλά και των… ασφαλιστικών ταμείων τους δρομολογεί το υπουργείο Υγείας: εφοδιάζει τους γιατρούς με 200 θεραπευτικά – φαρμακευτικά «πακέτα» για την αντιμετώπιση ισάριθμων ασθενειών... και συστήνει Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία υπό την ομπρέλα των οποίων θέτει τους καρκινοπαθείς.

Τα πρώτα 18 Ογκολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα _που σημειωτέον αποτελούν αίτημα δεκαετιών της ιατρικής κοινότητας στη χώρα μας_ καταρτίστηκαν από την Εταιρία Ογκολόγων –Παθολόγων Ελλάδος σε συνεργασία με την Ογκολογική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας (ΚΕΣΥ) και αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπόθεση ρουτίνας στην αλλοδαπή, νεωτερισμός στην Ελλάδα

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αποτελούν κοινή πρακτική σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, πάλι, αποτελούν μόνιμο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάθε θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιστοιχεί σε ένα νόσημα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος «πλαισίου» που περιγράφει το σύνολο των ενεργειών στις οποίες μπορεί να προβεί ένας γιατρός _ανάλογα πάντοτε με την ασθένεια_ προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν «επιστημονικοί» περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις, το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί αλλά και στη δοσολογία των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στόχος η ποιότητα ζωής του ασθενή αλλά και των… ταμείων

Σε ό,τι αφορά τους καρκινοπαθείς αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τη μορφή της νόσου, οριοθετείται και η μορφή της θεραπείας: το πρωτόκολλο ορίζει αν και πότε πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στον ασθενή, υπό ποιες προϋποθέσεις, ορίζει το ακριβές θεραπευτικό σχήμα, τη δόση της ακτινοβολίας ή της χημειοθεραπείας κοκ. Όπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής του ΚΕΣΥ, «με τα πρωτόκολλα για την Ογκολογία διασφαλίζεται καταρχάς η ορθή αντιµετώπιση των ασθενών, αλλά δίδεται και το περιθώριο διαφοροποίησης εάν και εφόσον υπάρχει επιστηµονική αιτιολογία».

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με την εφαρμογή των 18 θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον καρκίνο θα συρρικνωθεί δραστικά ο «όγκος» των διαγνωστικών και φαρμακευτικών πράξεων που αφορούν τους Έλληνες καρκινοπαθείς, προς όφελος της ποιότητας ζωής τους ως ασθενών. Παράλληλα, αναμένουν όφελος και στην… υγεία των «αιμορραγούντων» οικονομικά ασφαλιστικών ταμείων, καθώς με τη χρήση των πρωτοκόλλων θα περιοριστούν οι περιττές και άσκοπες εξετάσεις, επεμβάσεις και κυρίως η (υπερ)συνταγογράφηση φαρμάκων.

Υπό την ομπρέλα των Ογκολογικών Συμβουλίων οι ασθενείς

«Αυτό που θα προκύψει από τη σωστή επιλογή των τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην Ογκολογία θα έχει πολλαπλή θετική επίδραση στην υγεία του ασθενούς, της οικογένειάς του που υποβάλλεται μαζί με αυτόν σε απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και των πολύπαθων ασφαλιστικών φορέων της χώρας» τονίζει ο κ. Άρης Μουσιώνης, διοικητής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής αλλά και «υπερ-διοικητής» των τεσσάρων ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας και των περίπου 70 ογκολογικών κλινικών του ΕΣΥ.
Με τη δεύτερη ιδιότητά του ο κ. Μουσιώνης καλείται να καταστήσει υλοποιήσιμο το πρόγραμμα εφαρμογής των πρωτοκόλλων και να παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας απτά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών όσο και στην εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται στη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων.

Προς την κατεύθυνση αυτή ενεργοποιούνται άμεσα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, τα οποία θα διαχειρίζονται συνολικά τον ασθενή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον η «τύχη» των καρκινοπαθών δεν θα εξαρτάται από μία μεμονωμένη ιατρική, πχ μόνον από τους ογκολόγους αλλά από πλειάδα ειδικών γιατρών, όπως παθολογο-ανατόμο, χειρουργό, ακτινοθεραπευτή, ακτινολόγος κα, οι οποίοι θα πορεύονται με βάση το αντίστοιχο πρωτόκολλο.

Μάλιστα, αρκετά νοσοκομεία που διαθέτουν ογκολογικές κλινικές έχουν ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο ζητώντας συνδρομή επιστημονική το συντομότερο δυνατό για να διαχειριστούν τους καρκινοπαθείς τους.
PROTO THEMA