1 Απρ 2011

«Εξιτήρια» σε διοικητές


«Πόιντ σύστεμ» στους διοικητές των νοσοκομείων έχει βάλει το υπουργείο Υγείας.Αρκετοί έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, επειδή δεν «έπιασαν» τους στόχους, ενώ ακόμη 20 αναμένεται να απομακρυνθούν... το επόμενο διάστημα. Βασικό κριτήριο αξιολόγησής τους είναι το κατά πόσον ενημερώνουν το ηλεκτρονικό σύστημα «ESYnet» με οικονομικά στοιχεία.

Για την πορεία του συστήματος, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Μιχάλη Κατρίνη και Γιώργο Βαγιωνά, παρουσία των εμπειρογνωμόνων κ. Τσαχμπίνη και Φιλιππίδη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο υπουργός Υγείας έβαλε πιο ψηλά τον πήχη της εξοικονόμησης στον τομέα ευθύνης του: θεωρεί δεδομένη την επίτευξη του ετήσιου στόχου για μείωση δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία το 2011 (250 για προμήθειες και 150 για φάρμακα), καθώς και περαιτέρω μείωση 100 εκατομμυρίων από εκείνη που αναφέρεται στο μνημόνιο.
Εκτιμά, δε, ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία. Το ποσό αυτό δεν αφορά τα νοσοκομεία, αλλά άλλους τομείς, όπως η τιμολόγηση φαρμάκων, που πέρασε ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε μειώσεις τιμών στα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα), με δελτίο που θα εκδοθεί εντός Απριλίου. «Δεν θα συνθλίψω τα φθηνά γενόσημα, που έχουν τιμή τέσσερα ή έξι ευρώ», είπε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων είναι υψηλές. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βαγιωνάς.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος έδωσε έμφαση στη λειτουργία του «ESYnet», λέγοντας ότι 102 από τα 132 νοσοκομεία έχουν συμπληρώσει σχεδόν πλήρως τα στοιχεία (δαπάνες, νοσηλευτική κίνηση).

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, 29 νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συμπλήρωση του πίνακα που αφορά το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, δέκα δεν έχουν υποβάλει ακόμη ισολογισμούς του 2009, δέκα δεν έχουν υποβάλει απολογισμό για το 2010 και επτά δεν έχουν κάνει απογραφή για τον περασμένο χρόνο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μείωση δαπανών

Μειωμένη κατά 17% είναι η δαπάνη των νοσοκομείων, το πρώτο τρίμηνο του έτους, για υλικά και υπηρεσίες. Η μείωση φτάνει στο 26% για προμήθειες ιατροτεχνολογικού υλικού και φαρμάκων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση θεωρείται σημαντική, καθώς συνοδεύεται από αύξηση κατά 6% της νοσηλευτικής κίνησης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Ο υπουργός Υγείας αποδίδει την πολύ καλή αυτή εικόνα στη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης «ESYnet»: «Εχουμε ως λειτουργούσα πραγματικότητα την πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή που εισάγει το ηλεκτρονικό σύστημα Υγείας, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ, το 1983», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.



το έθνος