1 Απρ 2011

Χωρίς μετρητά οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ


 Από σήμερα  όλες οι αγοραπωλησίες προϊόντων και οι παροχές υπηρεσιών αξίας άνω των 3.000 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και επιταγών.Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2012 το όριο...
πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει οριστεί σε 1.500 ευρώ.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σε περίπτωση εκχώρησης επιταγών τρίτων εκδίδεται άμεσα λογιστική απόδειξη εκχώρησης αξιόγραφων στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία των εκχωρούμενων επιταγών.

Όμως, αντίθετη δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στον περιορισμό αγοράς αγαθών με κάρτες και επιταγές και ζητά την αναστολή της διάταξης τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου και τον επανασχεδιασμό της επάνω στη βάση διαφορετικών χρηματικών ορίων, ανάλογα με την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά και σε συνδυασμό με τη χρήση της έξυπνης κάρτας αγορών.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι κάποιοι «πονηροί» θα προτιμήσουν ως ημέρα αγορών τους το Σάββατο, ημέρα αργίας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πλαστές και οι ακάλυπτες επιταγές να έχουν την τιμητική τους και να επιβαρύνουν με πρόσθετες επισφάλειες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


το Βήμα on line