16 Απρ 2011

Ζητείται πλεονέκτημα


Με έπαθλο την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και συνεπώς το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μονομαχούν απόψε (21.45, ΕΤ-1) στο ΣΕΦ, κουβαλώντας ως κρατούμενο από τον πρώτο γύρο τη μεγάλη επικράτηση των «ερυθρολεύκων» μέσα στο ΟΑΚΑ με 65-61.

 Μπορεί να μην πρόκειται για τελικό, όπως σωστά διευκρίνισε ο...
προπονητής του «τριφυλλιού» Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ωστόσο είναι ματς που θα διαμορφώσει το σκηνικό των τελικών που θα κρίνουν το φετινό πρωταθλητή.

Πέρα από την ψυχολογική σημασία που ούτως ή άλλως έχουν οι αναμετρήσεις των δύο «αιωνίων», τούτο το ντέρμπι δέχεται αλλόκοτες επιδράσεις από ετερόκλιτες και αστάθμητες συνιστώσες:

* Κατ' αρχάς είναι το «διπλό» του αήττητου Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο, που του δίνει το πλεονέκτημα να φύγει πανηγυρίζοντας, ακόμη κι αν ηττηθεί με διαφορά ώς και τρεις πόντους. Ο Παναθηναϊκός, με αυτή ως μοναδική ήττα, «κυνηγάει» τη νίκη από τέσσερις πόντους, μιας και στους 4 ακριβώς έχει το πάνω χέρι λόγω καλύτερου συνολικού γκολ αβερέιτζ.

* Η ξαφνική απώλεια του Ράσο Νεστέροβιτς, που τραυματίστηκε σοβαρά στην ωμοπλάτη πριν από τρεις μέρες στην Καβάλα, έχει προκαλέσει (ένα ακόμη) σοκ στους Πειραιώτες. Αντίθετα, με τις επιστροφές των Νίκολας και Μάριτς στο «οπλοστάσιο» του Ομπράντοβιτς, οι «πράσινοι» νιώθουν πολύ πιο γεροί σε σχέση με το ματς του ΟΑΚΑ.

* Ο Παναθηναϊκός νιώθει την αυτοπεποίθησή του στα ύψη, μετά τη θριαμβευτική πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, εις βάρος της απερχόμενης πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας. Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος προσπαθεί να συνέλθει από τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Σιένα.

* Οι δύο ομάδες θα έπρεπε να είχαν ήδη παίξει στον τελικό του Κυπέλλου στις 6 Μαρτίου,
όμως η απόφαση της ΓΓΑ να το αναβάλει, παρά την επιθυμία της ΕΟΚ περί του αντιθέτου, αναστάτωσε τα προγράμματα, κάτι που φάνηκε να στοιχίζει περισσότερο στον Ολυμπιακό. Αν όλα πάνε καλά οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν αυτή την κούπα στις 15 Μαΐου στο Ελληνικό.

ΠΗΓΗ: enet.gr