16 Απρ 2011

«Ψαλίδι» 5-10% στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών


Μειωμένες κατά 5-10 % αναμένεται να είναι φέτος οι θέσεις εισαγόμενων μαθητών στις Ανώτατες (ΑΣΕΙ) και Ανώτερες (ΑΣΣΥ) Στρατιωτικές Σχολές, όπως προκύπτει από την προκήρυξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ.Η προκήρυξη για τις..
στρατιωτικές Σχολές - Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων, Αξιωματικών Σωμάτων και Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθώς και τις ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (Τεχνικών και Διοικητικών ΣΤΥΑ- ΣΥΔ) δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των θέσεων ανά σχολή, ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στην εισήγηση προτείνεται μείωση των θέσεων.

Ο οριστικός αριθμός θέσεων θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Άμυνας, Παιδείας και Οικονομικών (Πέρυσι οι θέσεις ήταν: για την Ευελπίδων 310, Ναυτικών Δοκίμων 67, Ικάρων 160, Αξιωματικών Σωμάτων 172, Αξιωματικών Νοσηλευτικής 48, ΣΜΥ 295, ΣΜΥΝ 134 και ΣΤΥΑ- ΣΙΔΣΥΔ 250). Φέτος η Σχολή Ραδιοναυτίλων της Αεροπορίας δεν θα εισάγει μαθητές.

Η υποβολή αιτήσεων πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 6 Μαΐου 2011 ενώ πρέπει να συμπληρώσουν και το Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας.

Βασικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχουν, δηλαδή παραμένει, όπως και πέρυσι, η δυνατότητα συμμετοχής όσων '' έχουν την Ελληνική ιθαγένεια'' χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός περί ελληνικού γένους- που έχει καταργηθει το 2010. Επίσης προβλέπεται ότι γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι-ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν.

Ως προς τα σωματομετρικά κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70μ. και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,60μ. Για τα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν, Δείκτη Μάζας Σώματος, (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα), μεταξύ 19 – 27, ενώ για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18 – 25. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει ΔΜΣ 74/(1,75 χ 1,75) =24,16.

Τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες για δοκιμασίες κλπ υπάρχουν αναλυτικά στην εγκύκλιο της Προκήρυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http: //www. geetha. mil. gr/media/pdf-arxeia/2011arxeia/edyetha_11. pdf

Tα Νέα ον line