16 Απρ 2011

Αντάρτικο στο υπουργικό και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Αλληλοκαρφώματα στο υπουργικό και στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ Βενιζέλος ζητήσε να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια και ο Γ. Φλωρίδης έθεσε θέμα εκλογών.Η επανεμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου και το «αντάρτικο» τεσσάρων υπουργών για την ΔΕΗ αλλά και η παρέμβαση του Γ. Φλωρίδη στην Κ.Ο που έθεσε...


θέμα πρόωρων εκλογών ξεχώρισαν στην πιο δύσκολη εσωκομματική μέρα που πέρασε ο Πρωθυπουργός από την μέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Τα περισσότερα πυρα πάντως δέχθηκε ο υπουργός οικονομικών.

Ο Υπ. Εθνικής Άμυνας να ειπωθεί «ολόκληρη η αλήθεια στον ελληνικό λαό». Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει με πειστικό τρόπο τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα σε αποκλίσεις από τους στόχους της και «κυρίως στην πορεία των εσόδων που εμφανίζουν υστερήσεις». Πρώτα θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα του 2011 και μετά να έρθει η ανακοίνωση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πρότεινε να γίνουν συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου τόσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και μετά το Πάσχα με στόχο να συζητηθεί η πραγματική οικονομία αλλά και το μέγεθος της παραοικονομίας. «Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και υπάρχει διάχυτη ένταση και υποβόσκουσα βία»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη Βάσω Παπανδρέου που είχε ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης. «Να απαντηθεί με πειστικό τρόπο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συζήτησης για την αναδιάρθρωση που είναι δυστυχώς εισαγόμενος».
 
Κόντρα για τη ΔΕΗ
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τουλάχιστον τέσσερα μέλη του εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την περαιτέρω πώλησης μετοχών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν πέραν της αρμοδίας υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη οι υπουργοί Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι «πρέπει να προσέξουμε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής: «από τέτοιες πωλήσεις όπως για παράδειγμα στην Αγγλία έπεσαν οι κυβερνήσεις». «Πουθενά δεν έγινε κάτι τέτοιο» φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε πως «χρειάζεται να κάνουμε αυτοκριτική. Έχουμε φτάσει στο κόκκινο. Είμαστε σε κατάσταση Φουκουσίμα».
Φλωρίδης:
Να πάρει τον λόγο ο ελληνικός λαός
Μιλώντας στην Κ.Ο ο Γ. Φλωρίδης ένας από τους υπερασπιστπές του Ευάγγελου Βενιζέλου έθεσε θέμα πρόωρών εκλογών.
«Ο δρόμος για την ανόρθωση της χώρας θα διανυθεί ανεξάρτητα από την δική μας παρουσία αλλά πρέπει να το κάνουμε εμείς. Αν δεν μπορούμε να πάμε αποφασισμένα και συντεταγμένα σ’ αυτό το δρόμο, να το πούμε τώρα, για να πάρει το λόγο ο ελληνικός λαός. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε καθαροί και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
 
Παπανδρέου: Δεν υποσχέθηκε τίποτα

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.O. δεν δεσμεύθηκε για ενδεχόμενη νέα επιβολή μέτρων ούτε για την ακριβή ημερομηνία εξόδου από την κρίση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι είναι πολλά τα χρήματα για μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος. Παράλληλα τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως αν είχαμε ακολουθήσει την πολιτική της η χώρα θα είχε καταστραφεί.
«Είμαστε ακόμα στην εντατική. Σωθήκαμε στο παρά πέντε. Θα κάνουμε και διαρθρωτικές κινήσεις αλλά πλέον γνωρίζουμε που πάμε και ξέρουμε το στόχο μας. Αποκλίσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά πλέον υπάρχει διαφάνεια και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία». Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα πληρώνει μαζεμένα σπασμένα δεκαετιών και κυρίως της τελευταίας πενταετίας.Παραδέχθηκε ωστόσο πως δεν γνωρίζει ακριβώς πότε η χώρα μας θα βγει από την κρίση. «Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπάρχει. Στο χέρι μας ωστόσο είναι να βγούμε νωρίτερα ή αργότερα στις αγορές».
Επίσης, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος «Το πόσο αναγκαίο ήταν αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή. Ιρλανδία και Πορτογαλία, χώρες με λιγότερα προβλήματα από τα δικά μας δεν απέφυγαν τον μηχανισμό παρά τα πακέτα μέτρων που πήραν. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να το αποφύγουμε. Ωστόσο ήταν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι το δυστύχημα για την Ελλάδα ήταν ότι βρέθηκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα και κατηγόρησε τις αγορές για τη στάση που ακολουθούν όλο αυτό το διάστημα κάνοντας λόγο για «αγέλη των αγορών». «Θα διαψευστούν και πάλι όσοι κινδυνολογούν. Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα και θα πέσουν έξω».
Τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε πειραματόζωα. Επιτέλους να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία».
Στη συνέχεια επιτέθηκε στη ΝΔ. «Με την τακτική που ακολουθούσε ο λογαριασμός δεν έβγαινε με τίποτα. Θα είχαμε καταστραφεί αν ακολουθούσαμε την τακτική της. Δεν θα υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν ούτε οι μισθοί. Εμείς δεν δραπετεύσαμε ούτε μεταφέραμε το πολιτικό κόστος. Επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος του τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση στην πορεία μας. Η κριτική και κυρίως η δημιουργική κριτική μας κάνει ακόμα καλύτερους. Είμαι αντίθετος όμως με την λογική της μιζέριας, της μοιρολατρίας και της μικροπολιτικής που αντικαθιστά την πολιτική».
Επανέλαβε ότι για τον ίδιο δεν μετράει το πολιτικό κόστος. «Δεν με ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία. Αλλά αν θα έχουμε παραδώσει μία διαφορετική Ελλάδα χωρίς χρέη, χωρίς κρίσεις. Δεν τα παρατάμε και δεν τα παρατάω όπως θέλουν κάποιοι».

Fimotro